Ukrajina kaže kako je zaprimila obavještajne podatke koji ukazuju na to da je u obližnju mrtvačnicu dopremljeno samo pet tijela s mjesta pada ruskog vojnog transportnog zrakoplova, bacajući time sumnju na tvrdnju Rusije da je u eksploziji aviona stradalo više desetaka ukrajinskih ratnih zarobljenika.

Moskva i Kijev prezentirali su proturječne izvještaje o padu Ijušina Il-76, koji se srušio u srijedu u ruskoj regiji Belgorod. Rusija tvrdi da je avion prevozio ukrajinske ratne zarobljenike, dok Ukrajina kaže da je prenosio ruske projektile. Andrij Jusov, glasnogovornik Ukrajinske obrambene obavještajne službe (DI), rekao je za CNN da broj tijela prevezenih u mrtvačnicu odgovara broju vojne posade u zrakoplovu. "Nisu pronašli druga tijela", kazao je.

Što se vidi na snimkama?

Rusija je kazala da su u padu zrakoplova poginule 74 osobe, među kojima je bilo šest članova posade, tri ruska i 65 ukrajinskih vojnika. Ruski regionalni guverner je objavio popis imena šesteročlane posade.

Moskva nije uspjela pružiti vizualne dokaze koji bi potvrdili tvrdnje da su se u avionu nalazili ukrajinski vojnici. Prve snimke s mjesta nesreće, od kojih su neke bile emitirane i na ruskim državnim medijima, prikazuju nekoliko tijela na tlu. Za sada nije objavljen ni jedan video koji bi upućivao na desetke poginulih.
 


Ruski istražni odbor objavio je jučer još jednu snimku za koju tvrdi da je s mjesta nesreće. Na njoj se vide ljudski ostaci u snijegu, poput krvave ruke. Video u zasebnim isječcima prikazuje i snimke mjesta nesreće i ostataka aviona iz zraka. Nije jasno nalaze li se ljudski ostaci na snimci na istoj lokaciji kao i ostaci aviona.  

"IL-76 se često koristi za prijevoz projektila S-300"

Podsjetimo, Rusija tvrdi da je Ukrajina protuzračnim raketnim sustavom oborila zrakoplov koji je prevozio ukrajinske ratne zarobljenike na razmjenu. Ukrajinsko vojno zapovjedništvo je priopćilo da se ruski vojni zrakoplov koji se približava Belgorodu smatra legitimnom metom, ali nije potvrdilo da je pucalo na avion.

Moskva tvrdi da je vojni zrakoplov Iljušin Il-76 prevozio 65 zarobljenih ukrajinskih vojnika i da je ukrajinska strana o tome bila službeno obaviještena. No, Jusov navodi kako Ukrajina nije primila obavijest da će zarobljenike prevoziti avionom, a ne željeznicom ili vozilima.  

Također je kazao kako se IL-76 često koristi za prijevoz projektila S-300 i da Rusija dostavlja dodatno streljivo u regiju Belgorod zbog nekoliko valova napada na obližnji ukrajinski grad Harkiv. Ukrajinska sigurnosna služba (SBU) pokrenula je jučer kriminalističku istragu incidenta. Vlasti su također pozvale na međunarodnu istragu rekavši da "nema dokaza da je u incidentu sa zrakoplovom ubijen ijedan ukrajinski državljanin".