Moskovski metro jedan je od najljepših zahvaljujući ornamentima, mozaicima, mramoru i detaljno ukrašenim kolonadama zbog čega se često naziva i Podzemnom palačom. Taj je željeznički "muzej“ burne ruske prošlosti raskošno osmišljen u čast Staljinu i partiji. Staljin je za izgradnju Metroa 1 odabrao najbolje arhitekte i umjetnike. Njihov zajednički rad rezultirao je spojem klasicizma, baroka i realizma kojima se odala počast najznačajnijim ličnostima, revoluciji, uspjesima u sportu… Podzemni div ne prestaje rasti. S 12 linija, 214 stanica i 364 kilometara Metro ne planira stati. Do 2020. bi se trebao dobiti još 76 stanica.

Duboko ispod zemlje navodno postoji i Metro 2. Javna tajna o podzemnoj moskovskoj željeznici sagrađenoj u doba početka hladnog rata i dalje izaziva kontroverze. Savezna služba sigurnosti Ruske Federacije nije niti potvrdila niti opovrgnula postojanje željeznice Metro 2 koja se navodno nalazi na dubini od 50 do čak 200 metara ispod zemlje, označena KGB-ovim kodnim imenom D-6.Navodno povezuje Kremlj sa sjedištem Savezne službe sigurnosti Ruske Federacije te zračnom lukom Vnukovo i podzemnim gradom Ramenki. Krakovi linija dopiru daleko izvan Moskve spajajući lokacije od nacionalne važnosti. Neki smatraju da vode do tunela koji prekrivaju velik dio Rusije.

Tijekom izgradnje se nisu postavljala pitanja koja bi mogla stajati glave, ali danas se povremeno javljaju svjedoci koji javno govore kako su sudjelovali u izgradnji mastodontskog kompleksa. No konkretnih dokaza o postojanju Metroa 2 još uvijek nema.