Portulak ili tušt jednogodišnji, je ali vrlo uporan “korov” koji, kada se jednom nastani u dvorištu, teško može biti odstranjen. No, ova biljka, koja se često smatra korovom, zapravo je besplatna hrana i nevjerojatan prirodni lijek.

Prepoznat ćete ga po mesnatim, sočnim listovima i žutim cvjetovima. Njegova reputacija da je samo korov proizlazi iz činjenice da raste u različitim uvjetima, od plodnog tla do kamenjara. Ono što je najbitnije je činjenica da postoje dokazi koji potvrđuju da se može koristiti za liječenje raznih zdravstvenih problema. Naime, znanstvenici su otkrili da tušt sadrži više antioksidansa od špinata i da je koncentracija omega 3 masnih kiselina veća od količine koja se može naći u nekim ribljim uljima.

1. Ima čak šest puta više vitamina E od špinata.
2. Sedam puta više beta-karotena nego mrkva
3. 25 mg vitamina C, magnezij, kalcij, željezo, vitamin B2, kalij, fosfor i mangan.

Portulak je bogat vitaminom A koji sprječava pojedine vrste karcinoma i poboljšava vid. Samo 100 grama tušta pruža 44 posto preporučenog dnevnog unosa vitamina A. Također je bogat vitaminom C i B vitaminima. Poboljšava rad i jačanje srca te vrlo blago djeluje protiv nervoze i stresa, poboljšava probavu, zdravlje i elastičnost kože. Djeluje antibakterijski i protugljivično, a može pomoći i kod depresije. Osušeni listići tušta imaju 16 posto aktivnih antidepresivnih supstanci. U tu svrhu kuha se kao čaj. Kao svježa biljka tušt je u isto vrijeme i diuretik i blagi laksativ, pa je savršen za mršavljenje.

Zapamtite da tušt brzo počinje gubiti svoju hranjivu vrijednost nakon branja, zato se potrudite da ga iskoristite što prije, piše B92