Sudac Mislav Kolakušić izjavio je u HRT-ovoj emisiji "Nedjeljom u dva" da će se kandidirati na izborima za Europski parlament, i to na listi građana. 

- Cijeli sam život posvetio tome da se sačuvaju osnovne vrijednosti propisane Ustavom, rekao je Kolakušić i naglasio kako je Hvatska došla u situaciju da je gospodarstvo uništeno, da nemamo prave vrijednosti u državi, da smo izgubili sve.

- Nama su potrebne reforme i promjene. To je sposoban postići samo onaj koji upravlja sa 76 mandata, rekao je i dodao kako, da bismo promijenili Hrvatsku, trebamo promijeniti one koji su na vlasti.

Kolakušić isitiče da moramo imati predstavnike koji odgovaraju na zahtjeve hrvatskih građana. 

- Sudac se može kandidirati i ja ću se kandidirati za Europski parlament. Na toj listi bit će građani, a ne političari, rekao je. Dodao je da većim dijelom njegovu kandidaturu financira njegova supruga, a jednim se dijelom financira od donacija građana.

Kolakušić se čudi da hrvatski predsjednik Vrhovnog suda ne zna da se suci mogu kandidirati. 

Glavna prednost od članstva u Europskom parlamentu jest to što je zakonom o izboru za EP propisano da svaki europarlamentarac ima pravo pristupa svim dokumentima koji se u njemu nalaze.  U Europskom parlamentu moramo imati predstavnike koji služe interesima građana Hrvatske, ističe. 

Zakon o Europskom parlamentu omogućava sucima, državnim odvjetnicima, pučkim pravobraniteljima i svim ostalim državnim dužnosnicima da se kandidiraju za članove EP-a. Dakle, suprotno onom što tvrde svi koji nisu zakon pročitali, izrijekom je propisano da se sudac može kandidirati, rekao je i dodao da će se sigurno kandidirati.

- Tisuće građana cijelo vriejme od mene zahtijevaju da poduzmem konkretnije mjere. One su moguće isključivo na izborima, dodao je. 
Na pitanje hoće li osnovati stranku, pridružiti se nekoj stranici ili će na izbore na nezavisnoj listi, kazao je kako je jedini pravi način za to sve graditi od početka, s građanima koji predlažu listu s 12 kandidata.

- Kad predsjednica raspiše izbore, skupljat ćemo potrebnih 5000 potpisa. Na listi će biti isključivo građani, neće biti mjesta ni za jednog političara, rekao je. O imenima na listi odlučuje onaj tko listu organizira, nastojat ćemo pokriti sve profile, reko je i dodao da će nakon izbora za EP ići i na predsjedničke i na parlamentarne izbore.
- Članovi DSV-a birali su sami sebe na svoje dužnosti, što je neprihvatljivo, rekao je i istaknuo kako bez volje građana nema promjena.

DSV je pokazao da ne poštuje temeljne odredbe zakona koji izrijekom govori da se za suca mora izabrati osoba koja ima najveći broj bodova, ali oni to nisu poštovali i birali su sami sebe, pojasnio je.

- Provodili smo brojne ankete i znamo s kakvom podrškom građana raspolažemo, rekao je Kolakušić.