Tijekom prošloga tjedna NASA-in zemaljski tim koji radi na Svemirskom teleskopu Kepler od ovog je sofisticiranog instrumenta starog preko devet godina dobio informaciju o skorom nestanku goriva.

Iz tog razloga u NASA-i su odlučili staviti Keplera u stanje hibernacije kako bi uskoro s njega mogli preuzeti podatke koje je prikupio u posljednjoj, 18., misiji snimanja neba u sazviježđu Raka.

Glavni prioritet projekta Kepler sada je downloadanje tih podataka koje će se dogoditi početkom sljedećeg mjeseca.

Uspiju li u tom naumu, NASA-ini će stručnjaci 6. kolovoza ovaj svemirski teleskop uputiti u 19. misiju, koja će trajati sve dok u Kepleru ima goriva

Svemirski teleskop Kepler lansiran je 7. ožujka 2009. godine s očekivanim vijekom trajanja 3,5 godine, javlja Bug.hr.

Sada, nakon više od devet godina rada, 600 milijuna dolara vrijedan teleskop Kepler je zaslužan za otkrivanje više od 2.600 egzoplaneta, što je najviše od bilo kojeg drugog znanstvenog eksperimenta.

Ovaj se teleskop nalazi u heliocentričnoj obiti u kojoj slijedi Zemljinu putanju. Pojedine dijelove neba snima u potrazi za povremenim smanjenjem sjaja zvijezda, otkrivajući tako tranzite planeta koji se kreću oko njih.

Rezultati Keplera daleko su nadmašili očekivanja znanstvenika jer je putem njega otkriveno daleko više planeta oko drugih zvijezda nego je to bilo očekivano.

Također, pronađeno je i nekoliko desetaka planeta u nastanjivoj zoni (tzv. zoni Zlatokose), prema čemu su esktrapolacijom znanstvenici zaključili da bi takvih planeta, koji mogu imati uvjete za razvoj života, samo u našoj galaksiji moglo biti oko 100 milijuna.