Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas ponovio je uvjerenje da će predloženi američki mirovni plan, pompezno nazvan 'plan stoljeća', propasti.

Ipak, izrazio je nadu da će palestinski narod naredni Ramazanski bajram slaviti u oslobođenoj zemlji od izraelske okupcije, u nezavisnoj državi s istočnim Jeruslemom kao prijestonicom.

Abbas je dao tu izjavu dok je obilazio grob nekadašnjeg predsjednika Yassera Arafata za Bajram, kojim se označava kraj mjeseca posta ramazana.

On je obavio molitvu u džamiji al-Tashrifat u predsjedničkom kompleksu u Ramallahu, prenosi palestinska novinska agencija Wafa.

Sličnu izjavu poslao je i Iranski vrhovni vođa, , ajatolah Ali Khamenei, koji je izjavio da je američki takozvani "plan stoljeća" za mir između Palestinaca i Izraela osuđen na propast.

''Plan, koji predstavlja izdaju muslimanskog svijeta, nikada neće uspjeti'', izjavio je Khamenei tijekom govora povodom obilježavanja ramazanskog Bajrama.

Američki predsjednik Donld Trump najavio je takozvani "plan stoljeća" za mir na Bliskom istoku i razrješenje izraelsko-palestinskog sukoba. Plan će biti objavljen na ekonomskoj konferenciji u Bahreinu u lipnju u američkoj organizaciji.

Khamenei je kritizirao Bahrein što je domaćin konferencije, kako ju je nazvao, "za promoviranje američkih zločinačkih i podmuklih planova prema Palestincima", dodajući da "takvi planovi nikada neće uspjeti", prenosi Xinhua.