Na zajedničkoj konferenciji za novinare koju je u Bijeloj kući u ponedjeljak održao s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, američki predsjednik Barack Obama žestoko se obrušio na Rusiju i njezinu ulogu u ukrajinskom konfliktu. Rekao je da je 'ruska agresija' samo dodatno učvrstila jedinstvo Amerike i njezinih europskih i partnera diljem svijeta.

'Nastavi li Rusija istim smjerom, bit će još izoliranija politički i ekonomski', rekao je Obama.

Napomenuo je pritom da je Rusija prekršila gotovo svako obećanje koje je dala stavljajući potpis na prethodni mirovni sporazum, postignut prije nekoliko mjeseci u bjeloruskom glavnom gradu Minsku. 'Umjesto da je povukla trupe, ruske su snage nastavile djelovati na istoku Ukrajine i koordiniraju napade s tamošnjim separatistima', rekao je Obama.

Moskvu je optužio da je separatistima poslala još tenkova, teške artiljerije i vojnog osoblja te da su separatisti, zahvaljujući ruskoj podršci, osvojili nove teritorije.

Obama je rekao da on i Angela Merkel neće dozvoliti da se europske granice mijenjaju pod prijetnjom sile.

Angela Merkel je pak ocijenila da je zbog stanja u Ukrajini u pitanje doveden mir u cijeloj Europi.

Obama je dodao da još nije donio odluku o mogućem slanju američkog oružja u Ukrajinu. Kazao je da su sve opcije otvorene ne uspije li diplomacija zaustaviti sukobe.

Premda se naoružavanju Ukrajine Njemačka u dosadašnjim javnim izjavama njezinih čelnica odlučno protivila, i Angela Merkel je u Bijeloj kući izjavila da, u slučaju da diplomacija ne uspije, 'Europa i Amerika moraju razmatrati druge opcije'.

Putin u Egiptu

Ruski predsjednik Vladimir Putin doputovao je u ponedjeljak navečer u Kairo, u dvodnevni posjet usmjeren na jačanje veza s Egiptom, tradicionalnim saveznikom Washingtona.

To je prvi Putinov posjet Egiptu u zadnjih deset godina, a po dolasku u kairsku zračnu luku dočekao ga je egipatski kolega Abdel Fatah al Sisi, rekle su za AFP lučke vlasti.

Nakon polusatnog razgovora dvojica predsjednika su iz zračne luke otišla u operu u Kairu gdje će nazočiti "kulturnoj priredbi koja prikazuje povijest veza Egipta i Rusije", a zatim je predviđena zajednička večera, po priopćenju predsjedništva.

Stručnjaci drže da je Egipat, tradicionalni saveznik Washingtona, među zemljama s kojima Rusija - izolirana i na meti kritike zbog ukrajinske krize - želi ojačati diplomatsku i gospodarsku suradnju.

Egipat je pak željan ojačati veze s Rusijom od srpnja 2013., kada je vojska predvođena al-Sisijem svrgnula islamističkog predsjednika Mohameda Mursija nakon masovnih uličnih prosvjeda.

Egipatska vlada nije bila zadovoljna mlakim stajalištem svog ključnog saveznika i vojnog dobavljača, Sjedinjenih Država, piše agencija dpa. Washington je nakon svrgavanja Mursija suspendirao dio vojne pomoći Egiptu za koju inače na godinu izdvaja 1,3 milijarde dolara, ali se ipak suzdržao od toga da svrgavanje nazove vojnim udarom.

Velik dio vojne pomoći od tada je vraćen, no provladini mediji još često prikazuju Sjedinjene Države kao zemlju koja nije naklonjena Egiptu, dodaje dpa.

Jutarnji / Hina