Ministri financija sedam najrazvijenijih zemalja svijeta (G7) postigli su danas načelni dogovor o minimalnom oporezivanju digitalnih tvrtki poput Facebooka i Googlea, najavljujući konkretno rješenje za početak iduće godine.

Rješenje u dvije faze

Ministri su "u potpunosti podržali rješenje u dvije faze koje će biti usvojeno do 2020. godine", stoji u priopćenju Francuske koja trenutno predsjeda skupinom G7. Prema prijedlogu Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD), prva faza uključivala bi izmjenu postojećih propisa o podjeli poreznih prihoda među zemljama kako bi se uzeo u obzir utjecaj digitalizacije na svjetsko gospodarstvo.

Druga faza uključivala bi rješenja za prihode koji se trenutno ne oporezuju ili se oporezuju po vrlo niskim stopama.

Novi poslovni modeli oporezivanja

"Treba razviti nove propise kako bi se pronašlo rješenje za nove poslovne modele... koji kompanijama omogućuju poslovanje na određenom području i bez fizičke prisutnosti", dodaje se. "Ministri su se složili da je minimalna razina efektivnog oporezivanja... jedan od faktora koji će jamčiti da tvrtke plaćaju primjereni porez”, stoji u priopćenju sa sastanka G7 u Chantillyju.

Ta razina tek treba biti utvrđena, kazao je francuski dužnosnik koji je želio ostati anoniman. „Razina budućeg poreza ovisit će o konkretnim elementima propisa", zaključili su sudionici sastanka G7, naznačivši da očekuju "globalni sporazum o obrisima arhitekture do siječnja 2020."

Usvojen sporazum nakon žestokih sukoba Francuske i SAD-a

Danas usvojen plan razvijat će se dalje na razini grupe 20 vodećih razvijenih i gospodarstava u razvoju G20, a njegovu bi provedbu trebao nadzirati OECD. Ministri G7 usuglasili su stajališta nakon žestokog sukoba Francuske i SAD-a u proteklim tjednima.

Francuski parlament usvojio je u ovom mjesecu zakon o oporezivanju prihoda od usluga koje digitalne tvrtke poput Googlea, Applea, Facebooka i Amazona pružaju u Francuskoj unatoč tome što su registrirane u drugim europskim zemljama. Taj je potez razbjesnio američkog predsjednika Donalda Trumpa i SAD je najavio istragu bez presedana protiv Francuske, koja bi u konačnici mogla rezultirati i uvođenjem carina.

Zabrinutost zbog nove kriptovalute

Na današnjem sastanku u Chantillyju ministri financija G7 zaključili su također da bi nove kriptovalute, poput Facebookove libre, mogle destabilizirati međunarodni monetarni sustav i da još nisu stvoreni uvjeti za njihovo uvođenje. „Složili su se da projekti poput libre mogu utjecati na monetarni suverenitet i na funkcioniranje međunarodnog monetarnog sustava”, objavilo je u priopćenju francusko predsjedateljstvo grupe G7.

Sve su članice G7 izrazile „ozbiljnu zabrinutost” zbog tog projekta, kazao je novinarima francuski ministar financija Bruno Le Maire.„On izaziva ozbiljne poteškoće - tehničke i političke. Postoje pravila koja svi moraju poštovati, što se za libru trenutno ne može reći”, dodao je Le Maire.