Pacijenti u Federaciji Bosne i Hercegovine s transplantiranim organima, uglavnom bubrezima, koriste lijek Prograf nakon operacija ili dijaliza. Prograf je bio na esencijalnoj listi medikamenata i bio je besplatan za sve pacijente.

Sada je Ministarstvo zdravstva FBiH u suradnji sa Zavodom zdravstvenog osiguranja umjesto originalnog lijeka na esencijalnu listu nabavilo lijek Takrocel, generički lijek za istu namjenu. Pacijenti od nadležnih traže vraćanje Prografa na esencijalnu listu, jer tvrde da je djelotvoran i pomaže im u liječenju, a ne usuđuju se promijeniti terapiju.

Novi lijek

Haris Kafedžić kaže da je Prograf lijek koji koristi godinama nakon transplantacije organa. Pomaže mu, učinkovit je, a pritom, i bio je na esencijalnoj listi lijekova. Umjesto prografa, sada se pacijentima preporučuje novi lijek, koji je na esencijalnoj listi.

"Evo ja ga koristim već tri i po godine i on daje izvanredne rezultate, moji nalazi su odlični i zbog čega bi se sad netko kockao i koristio lijek, za koji ne znamo kako će ga organizam primiti", kazao je, prenosi N1.

Prograf sad košta nekoliko stotina konvertibilnih maraka, do neki dan bio je besplatan. U upotrebi kao najjeftiniji vid liječenja je novi lijek Takrolimus, generički medikament. U resornom ministarstvu kažu da je razlog zamjene efikasne terapije financijske prirode i da je generički lijek prilikom nabavke bio jeftiniji od originalnog, a da su djelovanja ista.

"U terapijskom smislu nema razlike između originalnog i generičkog lijeka i generički lijek u svom razvoju prolazi jednako striktne provjere kao i originalni lijek. Generički lijek ima istu aktivnu supstancu, istu dozu, način primjene, kvalitetu, neškodljivost, učinkovitost te indikacije za primjenu kao i original", poručili su iz Ministarstva zdravstva FBiH.

Pacijenti kažu da je ionako teško razdoblje iza njih, i da je vrijeme nakon transplantacije najgore u njihovim životima. Dodaju - nisu spremni ponovo testirati novog lijek i ponašanje vlastitih organizama.

Zbog čega se mijenja lijek?

"Godinama se ovaj lijek koristi u Bosni i Hercegovini i odjednom je nekome došlo do mozga da bi se to moglo zamijeniti i jednostavno kockati sa zdravljem ovih vrlo krhkih pacijenata, transplantirani pacijenti su vrlo osjetljivi, jedna mala prehlada može dovesti do fatalnih ishoda", rekao je Kafedžić.

"Ti pacijenti su prošli vjerujte golgotu u tom transplantacijskom razdoblju i mnogi od njih uzimaju lijek Prograf, jako su zadovoljni, nalazi su im dobri i ne znam zbog čega da im se mijenja lijek. Pacijenti koji su u posljednjem razdoblju uradili transplantaciju, isključivo im je rečeno da moraju koristiti taj lijek Prograf", dodala je Amela Šiljević, transplantirana pacijentica.

Korisnici lijeka zaključuju da neće pristati na bilo kakav vid lijeka, osim provjerenog Prografa i planiraju vršiti pritisak na nadležne da vrate ovaj lijek na esencijalnu listu.

U ministarstvu poručuju da Agencija za lijekove ima obvezu pratiti svako djelovanje lijekova i da nema brige. Pacijenti ipak nisu spremni na rizik.