U prethodne tri godine počelo je rješavanje problematike zapošljavanja, od kada je u stalni radni odnos primljeno više od 320 prosvjetnih radnika, navodi se u odgovoru Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i športa Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) na priopćenje Sindikata srednjeg i osnovnog obrazovanja HNŽ-a koje se odnosi na problem zapošljavanja na određeno vrijeme.

Resorno Ministarstvo u odgovoru na zajedničko priopćenje Sindikata srednjih škola HNŽ-a, Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, znanosti i kulture BiH za HNK, Sindikata učitelja HNŽ-a i Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja HNK-a podsjeća kako je u proteklom razdoblju uspješno izradilo organizacijske sheme u korist uposlenika, a dostavljena mreža škola od osnivača je ispoštovana, što, dodaju, ukazuje na činjenicu da nijedna škola na području Županije nije zatvorena.

“Paralelno s navedenim, tekao je proces zbrinjavanja radnika za čijim radom je prestala potreba u osnovnim školama na području HNŽ “, navode iz spomenutog Ministarstva te ističu da se sukladno dogovoru i potpisanim kolektivnim ugovorima, poštuje dinamika povećanja plaća od 15 posto u razdblju od tri godine.

Napominju i to, kako su uspješno realizirani projekti obnove škola i niz projekata vezanih za jačanje kapaciteta nastavnika i programa prevencije, za što će se i u narednom razdoblju zalagati.

“Osim obnove, Ministarstvo je u suradnji s Vladom HNŽ-a i partnerima u proteklom razdoblju osiguralo značajan iznos koji je uložen u opremanje škola suvremenim nastavnim sredstvima. Jedan od najvažnijih projekata svakako je program asistencije u nastavnom procesu, gdje su na osnovu zahtjeva škola osigurana sredstva za 54 osnovca i 6 srednjoškolaca od početka školske godine, kao i 4 dodatna od drugog polugodišta”, naveli su iz resornoga ministarstva.

Podsjećamo, u zajedničkom priopćenju sindikata ukazano je na problem zapošljavanja prosvjetnih djelatnika na određeno, do polovice srpnja ili kraja lipnja. Ova praksa, naveli su iz sindikata, traje već više od 10 godina, te tako veliki broj profesora rade 7, 8, 10 pa čak i 12 godina po Ugovoru na određeno.

Napominju kako im se svake godine prekida radni odnos preko ljeta, ostaju bez plaće i svih prava te moraju ići na Zavod pa se opet na početku školske godine prijavljivati na natječaje i strepiti hoće li biti primljeni.