Ministarstvo obrane i Oružane snage BiH i ove godine pružaju priliku mladim osobama da postanu pripadnici OS BiH i da se bave časnim, izazovnim i dinamičnim vojnim pozivom koji nudi siguran posao, mogućnost obuke, edukacije i napredovanje u službi.

Ministarstvo obrane BiH ohrabruje sve kandidate koji ispunjavaju uvjete da se prijave na oglas za prijam vojnika u Oružane snage BiH, koji će biti objavljen polovinom travnja 2019. godine na web stranici Ministarstva obrane BiH.

Na oglas za prijam vojnika mogu se prijaviti građani i građanke Bosne i Hercegovine, koji ispunjavaju opće i posebne uvjete propisane Zakonom o službi u OS BiH i Pravilnikom o prijemu u vojnu službu. To podrazumijeva da su državljani BiH, zdravstveno sposobni za službu u OS BiH, da nisu kažnjavani i da nemaju sigurnosnu smetnju, sukladno Zakonu o zaštiti tajnih podataka BiH, te da se protiv njih ne vodi kazneni postupak. Također, za određeno formacijsko mjesto na koju se prijavljuju moraju imati odgovarajuću vrstu škole i stupanj stručne spreme.

Pored popune upražnjenih formacijskih mjesta u rodovima pješaštvo, inženjerija i topništvo, gdje se traži završena srednja škola bilo kojeg smjera, za popunu ostalih rodova i službi traže se kandidati sa završenom srednjom školom sljedećih smjerova: eletkrotehnički, telekomunikacijski ili informatički; strojarski ili kemijski; prehrambeni ili ugostiteljski ili kuhar ili kuharski tehnolog; medicinski tehničar opći smjer; kvalificirani (KV) kotlovničar, ili iz oblasti termoenergetike; KV električar i vozači s položenim ispitom B ii C1 kategorije. Potrebno je, također, da kandidati nisu mlađi od 18 godina, niti stariji od 27 godina, na dan prijama u vojnu službu. Prijam je planiran u rujnu ove godine.

Nakon podnešenih prijava na formacijska mjesta vojnika, svi kandidati koji budu imali urednu dokumentaciju i budu ispunjavali opće i posebne uvjete iz oglasa, bit će pozvani na testiranje u jedan od četiri središta za novačenje i tranziciju u Rajlovcu, Dubravama kod Tuzle, Banja Luci i Čapljini. Kandidati koji prođu testiranja pozivaju se na intervju, nakon čega se odabrani upućuju na liječničke preglede.

Odabrani kandidati se upućuju na temeljnu vojničku obuku, u trajanju od tri mjeseca, u Središtu za temeljnu obuku u Pazariću kod Sarajeva. Nakon okončane obuke kandidati se primaju u djelatnu službu u Oružane snage BiH – stoji na web stranici Ministarstva obrane BiH.

Brotnjo.info