Ministarstvo obrane Bosne i Hercegovine od svog utemeljenja do danas nije vršilo prodaju viškova naoružanja i streljiva, odnosno nije raspisivalo javni ili međunarodni natječaj za prodaju viškova naoružanja, a što bi, u slučaju prodaje, bila zakonom propisana obveza.

Zbog toga i ne treba dovoditi u vezu Ministarstvo obrane BiH sa terorističkim aktom u Parizu, priopćeno je danas iz tog ministarstva.

Kako je pojašnjeno, procedure izvoza naoružanja i streljiva propisane su Zakonom o prometu naoružanja i vojne opreme čiji nositelj je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i izvoznici su tvrtke iz BiH koje imaju dozvolu izdatu od tog ministarstva.

Minisarstvo obrane BiH podsjeća kako država u koju se izvozi, ne smije biti pod bilo kakvim embargom, a suglasnost za izdavanje izvozne dozvole moraju dati Ministarstvo sigurnosti BiH, Ministarstvo vanjskih poslova BiH i Ministarstvo obrane BiH, svako iz svoje nadležnosti.

Prije izdavanja dozvole, Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH je obvezno dostaviti certifikat krajnjeg korisnika (end user).

Tek po dobijanju svih ovih suglasnosti Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa izdaje izvoznu dozvolu ovlaštenom izvozniku. Ministarstvo obrane BiH je nadležno izdati dozvolu koja je u skladu sa obrambenom politikom Bosne i Hercegovine.

Svaki izvoznik je, na kraju godine, dužan opravdati izvozne dozvole u Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, jer se može dogoditi, da se izdana dozvola, iz bilo kojih razloga ne realizira ili se realizira djelomično.

MO BiH ne raspolaže podacima o prodaji naoružanja do 2004. godine, jer su to radila prijašnja entitetska ministarstva obrane.

Ministarstvo obrane i Oružane snage BiH nemaju nikakve veze sa streljivom korištenim u napadu terorista na redakciju magazina Charlie Hebdo. Podsjećamo kako na tržištu slobodno rade sve tvornice oružja, pa i tvornica Igman Konjic, čije se streljivo spominje u medijskim natpisima, priopćio je Ured za odnose s javnošću Ministarstva obrane BiH.

Dnevnik.ba