''Uvažavajući preporuke Svjetske zdravstvene organizacije o težini i veličini školske torbe, kao i o načinu njezina nošenja Ministarstvo će kreirati set preporuka i smjernica za roditelje i škole'', kazao je  Rašid Hadžović, ministar prosvjete, znanosti, kulture i športa Hercegovačko-neretvanske županije na današnjoj konferenciji za medije o kampanji 'Neka i torba glavu čuva', navedeno je u priopćenju Vlade HNŽ-a.

Podsjećajući na to kako je zbog moderniziranja sustava obrazovanja, pojave radnih bilježnica, te velikog izbora školskog pribora koji je, iako privlačnog dizajna - nepraktičan, došlo do povećanja težine školske torbe, što može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme i poteškoće u razvitku djece.

''Događa se da djeca u torbama nose velike pernice, bilježnice debelih korica, radne bilježnice, stvari koje im ne trebaju za taj dan što uvelike utiče na težinu školske torbe. Također, djeca nose školske torbe koje nisu pravilno podešene njihovoj fizionomiji ili ih nose na jednom ramenu. Rukovođeni pitanjima što mogu učiniti Ministarstvo, pedagoški zavodi, škola, učitelji, nastavnici i roditelji, te sami učenici i učenice kreirali smo niz aktivnosti koje bi trebale rezultirati unaprijeđenom brigom o zdravlju, rastu i razvitku naše djece'', kazao je ministar Hadžović.

Istaknuto je, također, kako će sve škole dobiti letak s preporukama roditeljima o čemu trebaju voditi računa prigodom odabira torbe i školskog pribora.

Naglašeno je i to kako Ministarstvo, u sklopu kampanje o školskoj torbi, pokreće akciju izrade jednominutnog filma koji će imati natjecateljski karakter, a u kojem će sudjelovati učenici osnovnih škola podijeljeni u timove.

''Najbolji filmovi bit će odabrani i postavljeni na web i facebook stranicu Ministarstva, a učenički timovi bit će nagrađeni školskim priborima'', istaknuo je ministar Hadžović.