Kandidat za državnog ministra za ljudska prava i izbjeglice Mlađen Božović posljednjih dana je naišao na osporavanje u redovima Stranke demokratske akcije (SDA). Božović za Klix.ba kaže da se trenutno nastoji isključiti iz političkih previranja i da se ne zamara ishodom.

Na pitanje kako komentira dovođenje u pitanje njegovo imenovanje, iako je prošao provjere SIPA-e i CIK-a, Božović odgovara:

"Vjerujte da ne znam, mjesec dana me osporavaju. Ne znam ni kako bih komentirao. Nastojim da se isključim iz svega, da ne slušam i ne gledam", kazao je.

Božović ističe da ne zna zašto je SDA sada dovela u pitanje njegovo imenovanje za ministra, uoči sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

"Vjerujte da ne znam. To je već politika, a u politiku nikad nisam volio da se upuštam. Nisam ni s kim razgovarao niti hoću da razgovaram", dodao je.

U slučaju da ne dobije potrebnu potporu u Parlamentu BiH, Božović ističe da će biti što bude te da se ne uzbuđuje po tom pitanju.

"Opušteno samo, ako bude bit će dobro, a ako ne bude bit će opet dobro. Kakav komentar uopće dati na sve ovo. Bit će što će biti", zaključio je.

Podsjetimo, nakon današnjeg sastanka SDA i SNSD-a, generalni tajnik SDA Halid Genjac je poručio da će stav SDA o Božoviću biti poznat do četvrtka odnosno do početka sjednice. On nije želio odgovoriti kojoj odluci je SDA bliže - hoće li podržati Božovića ili neće.

S druge strane predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija je kazao da ne vidi neki problem u vezi s imenovanjem Božovića jer je, kako kaže, dogovor partnera u vlasti bio da svaki kandidat koji prođe provjere SIPA-e i CIK-a će dobiti potporu.

Za SDA je najviše sporno što se Božoviću na teret stavlja prvostupanjska presuda za mobing, ali i veliki broj natpisa u medijima kojima se ozbiljno optužuje za određene koruptivne djelatnosti.

Lider SNSD-a i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je da osporavanje Mlađena Božovića za ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH donosi novu krizu za BiH.

Hoće li Božović postati ministar bit će poznato u četvrtak. Tog dana će se znati i jesu li partneri (SDA, SNSD i HDZ) na državnom nivou pronašli kompromis ili će nastupiti nova kriza i tenzije koje su splasnule krajem prošle godine.