Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Ismir Jusko sa suradnicima održao je radni sastanak s federalnim ministrom prometa i komunikacija Denisom Lasićem i pomoćnicom ministra za cestovni promet Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske Natašom Kostić.

Fokus sastanka bila je problematika provođenja ispitivanja eko testa na području Federacije i cijelom teritoriju BiH, kao i definiranje zajedničke rute za izgradnju moderne prometnice Sarajevo – Beograd.

Današnjem su sastanku nazočili i predstavnici nadležnih entitetskih poduzeća za autoceste.

S obzirom na to da je konstatirana neusklađenost pojedinih zakonskih i podzakonskih propisa koje uređuju oblast tehničkih pregleda, kao i potreba usklađivanja istih u skladu sa posljednjim izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti prometa na cestama BiH, na sastanku je donesen jedinstven zaključak da se pristupi izradi zajedničkog pravilnika i cjenika, koji bi se primjenjivao na cijelom području BiH.

Kako je istaknuto, automobili nižih euro karakteristika plaćat će veće naknade za eko testove, dok bi vozila viših euro karakteristika, kao i vozila na hibridni i plinski pogon trebala plaćati manji iznos pristojbi.

Također, na sastanku je dogovoreno da resorna ministarstva i nadležne entitetske institucije i Brčko distrikt do kraja tjedna dostave imena predstavnika za radne grupe za izmjenu Pravilnika o tehničkim pregledima, kao i jedinstvenog cjenika koji se odnosi na provođenje poslova tehničkog pregleda vozila, te svih drugih pravilnika koji proizilaze iz Zakona o osnovama sigurnosti prometa na cestama BiH, a koji se odnose na vozila.

Ministar Jusko upoznao je nazočne sa stajalištem Republike Srbije o tome da je spojna točka na prometnici Sarajevo – Beograd u mjestu Kotroman, kao i sa stajalištem Vlade Republike Turske, koje je prenio turski ministar za ekonomiju Nihat Zajbekči, da je potrebno da obje zemlje usklade stajališta o jednoj zajedničkoj trasi za izgradnju prometnice, kako bi se nastavile dalje aktivnosti na ovom projektu.

Također, istaknuto je kako Ipsa institut iz Sarajeva sa suradnicima radi na izradi varijantnih rješenja trase buduće prometnice, tako da će nakon okončanja navedenih aktivnosti, biti moguće odrediti trasu prometnice, priopćeno je.