Policija je jutros u suradnji s USKOK-om pretražila kuću ministra graditeljstva Darka Horvata u Međimurju.

Izvidi su povezani sa zlouporabom položaja i ovlasti. Ministar Horvat je danas uhićen i doveden na ispitivanje u USKOK, prenosi Index.hr

Premijer Andrej Plenković održao je izvanrednu presicu. Napao je DORH i USKOK, ministra Horvata nije smijenio ali je zaključio da "ako bude zadržan u pritvoru, ne može ostati ministar".

Kako se neslužbeno doznaje, radi se o izvidima zbog višemilijunskih nezakonitih poticaja.

Istražitelji provjeravaju Horvatovu ulogu u zlouporabama za koje je osumnjičena njegova nekadašnja pomoćnica Ana Mandac. Nju USKOK sumnjiči da je, na zamolbu Josipe Rimac, sređivala obrtnicima potpore od Ministarstva gospodarstva u vrijeme dok ga je vodio Horvat.

Uz Horvata, na meti istrage su i bivši ministar Tomislav Tolušić i Boris Milošević. Prema zasad dostupnim informacijama sumnjiči ih se da su tražili zapošljavanje preko veze te zbog dodjele poticaja. Iako su prve informacije bile da je pod istragom i Josip Aladrović, HINA javlja da to nije točno.

"Odgovarao je na sva pitanja. Očito se ne smatra krivim i ne smatra da je time što mu se stavlja na teret učinjeno kazneno djelo", rekao je Horvatov odvjetnik.

"U 18:30 je ročište kod istražnog suca. Tražit će se istražni zatvor, ne znam po kojoj osnovi", rekao je.

Potvrdio je kako se Horvata tereti za zloupotrebu položaja i ovlasti.

"On ne zna koliko tko ima bodova za poticaje, on je potpisao ono što mu je dala na potpis drugookrivljena vjerujući da je to ispravno", rekao je.