Zavod mirovinsko-invalidskog osiguranja (MIO) FBiH za povećanje mirovina u ovoj godini planira dobro „odriješiti kesu“ te u tu namjenu izdvojiti 90 milijuna KM, piše Avaz.
 
Iz Zavoda PIO potvrdili su da će od 15. travnja doći do redovitog usklađivanja mirovina koje je predviđeno novim zakonom o MIO-u, a koji je na snagu stupio 1. ožujka prošle godine.

Ovim povećanjem od tri do 3,5 posto bit će obuhvaćeni svi umirovljenici u FBiH osim oni koji imaju najveća primanja od 2.174 KM, a takvih je oko 500 od ukupno 413.000 korisnika.

Iz Zavoda tvrde kako su stvoreni svi uvjeti za rast mirovina.

– Zakonom je predviđeno da se usklađivanje izvrši po objavi službenih podataka o rastu realnog BDP-a i indeksa potrošačkih cijena. Mi ćemo nakon njihove objave donijeti odluku i spremni smo primijeniti povećanje – potvrdio je za Avaz Tomislav Kvesić, glasnogovornik Zavoda MIO.

Inače, isplata će se vršiti retroaktivno. Tako bi na umirovljeničkim čekovima koji budu dijeljeni 5. svibnja trebalo biti i više novca, a rast od tri do 3,5 posto obuhvatit će mirovine za siječanj, veljaču, ožujak i travanj.

Kako navodi Kvesić, to će biti peto povećanje po odredbama novog zakona.

Podsjećamo, u veljači je izvanrednim povećanjem minimalna mirovina povećana za 11 KM, odnosno 3,2 posto, i sada iznosi 359 KM, a s novim povećanjem koje će uslijediti za mjesec, trebala bi biti oko 370 KM.

Plan je da se minimalna mirovina poveća na 400 KM, a to će biti moguće zbog sljedećih izvanrednih povećanja koja su predviđena novim zakonom.

Podsjetimo, od siječnja 2020. godine prijeći će se na tzv. trezorski sustav kojim će se nedostajuća sredstva za isplatu mirovinaa osiguravati iz proračuna FBiH.

– Novim zakonom o MIO, koji je stupio na snagu u ožujku, predviđeno je da se sva nedostajuća sredstva osiguraju iz proračuna do petog u mjesecu – pojašnjavaju iz Zavoda i dodaju da će to biti jamstvo isplate mirovina bez obzira na to kakav bude priliv sredstava od doprinosa.

Brotnjo.info