Skoro 30 godina od rata mine prijete stanovništvu naše zemlje. Do sada je od mina stradalo skoro dvije tisuće ljudi. Položaj deminera koji sprečavaju da taj broj bude i veći odavno nije zadovoljavajući. Očekuju poteze novog ministra obrane.

Svaki dan ogroman rizik. ”Samo da mina ne eksplodira” – jedina misao svakog deminera. Hrabro ulaze u nepristupačna područja. O svom položaju ne stignu razmišljati, a on i nije tako dobar. U Oružanim snagama mogu deminirati do 40 godine. Radenko Golijanin ima 38.

”Dakle za dvije godine… Ostat ću bez posla… Imate li plan? Ne znam… teško je doći do napredovanja… mi smo zaista tijekom cijele godine na terenu”, kaže Radenko Golijanin, deminerski bataljon OS BiH.

Tako zbog zakona bez posla ostaju u najboljim godinama – kada steknu vještine i iskustvo.

”Voljeli bismo da se to promijeni i apeliramo na naše ministarstvo da se to popravi ako je moguće”, kaže Radenko Golijanin, deminerski bataljon OS BiH .

O tom momentu razmišlja i Armin Vehab. On je vođa tima i u deminerskoj jedinici radi 13 godina.

”Ne može se reći da ne postoji doza straha ni danas… ali evo… godine iskustva su dovele do toga da se razmišlja drugačije. Još uvijek se nadam da će OS BiH uraditi nešto i da ću ostati duže”, ističe Armin Vehab, deminerski bataljon OS BiH.

Da su to oni zaslužili pokazuju i rezultati: prošle godine očišćeno preko dva milijuna kvadrata. Prave se planovi i za ovu. Trenutno su aktivna radilišta u Hercegovini.

”Dio jedinica će biti angažiran na području USŽ – dva voda će raditi manualno deminiranje na području Bužima i nakon toga prelaze u centar Otoka i imamo jedan vod koji će biti na području Bihaća – aerodrom Željava. Imamo jedinice koje rade u Derventi, Orašju, Tuzli, centralnom dijelu BiH – Travnik, kao i u Livnu”, dodaje Ćazim Mahmić, komandant deminerskog bataljona OS BiH .

Dio ekipe je i Vesna Smakus. Časnica za personal, radi na rješavanju statusnih pitanja.

”Dakle radim na rješavanju statusnih pitanja pripadnika deminerske bojne, konkretnije što se tiče slanja zahtjeva i rješenja za prijevoz, dnevni ili tjedni, smještaj… deminerski dodatak, položajni dodatak i slično. Bitno je biti organiziran po pitanju posla, ostalo se sve može odrađivati”, ističe Vesna Smakus, OS BiH.

Svoju organiziranost pripadnici Oružanih snaga pokazuju i van države. Mnogi su sudjelovali u misijama, a Sead Jonuzović u čak četiri.

”Imali smo mogućnost da vidimo druge vojske sa kojima smo radili, samim tim smo usklađivali i ocjenjivali naš stupanj obučenosti i profesionalnosti i na visokom smo na nivou. Ne zaostajemo za drugima? Ne. Ni u kom slučaju”, kaže Sead Jonuzović, OS BiH.

Dok je ljudski kapacitet na tom nivou, oprema sa kojima rade odavno nije.

”Zanavljane motornih vozila je najvažnije… ostala oprema je solidna. Koliko su stara motorna vozila? Pa ima ih i po 50 godina. Kako uopće funkcioniraju? Zato dolazi do čestih kvarova”, kaže Bogdan Knežić, oficir za operacije OS BiH.

”Međutim ove godine nas očekuje donacija od EU koja će biti u donaciji 64 motorna vozila od čega 34 sanitetska vozila za medicinsku podršku. Tu su i vozila za transport ljudstva i opreme”, dodaje Ćazim Mahmić, zapovijednik deminerskog bataljona OS BiH .

To će deminerima mnogo značiti, ali bi promjene odredbi značile mnogo više. Koliko je njihov rad važan govori podatak o broju stradalih građana: njih 618 izgubilo je život. Da nije ovih hrabrih ljudi taj broj bi sigurno bio i veći. Oni žele da stradanje od mina bude svedeno na nulu.