Nakon što su europsko tržište uslijed iznimno rodne godine preplavili krastavci kornišoni, bh. proizvođači našli su se u velikom problemu i pred milijunskim gubicima.

Europa i regija više ne žele naše kornišone, jer ne znaju što raditi ni sa svojim, tako da ovo povrće propada na njivama širom Bosne i Hercegovine.

U Glumini kod Zvornika, djeluje 'Adriatic Group', firma koja plasira proizvode na tržište više europskih država, u kojima imaju vlastite distributerske firme. Amir Bekić, direktor 'Adriatic Group-a' izjavio je za Anadoliju da ove godine imaju 2.250 kooperanata, te da se očekivana proizvodnja krastavaca kornišona kreće između sedam i osam tisuća tona.

''Do sada imamo 600-700 tona trajno uništene robe, a do kraja sezone mislim da će cifra biti 1.000 tona, što je direktna šteta u iznosu od milijun KM. Za naš je projekt direktno vezano 10.000 ljudi, a ukoliko uzmemo u obzir i ostale proizvođače, kojih ima od bihaćkog regije, pa sve do Drine, to je broj od oko 30.000 ljudi. Ukoliko ova situacija potraje, a ne pronađu se mjere koje bi ublažile problem, u perspektivi će jedna ovakva proizvodnja, vjerojatno, biti trajno uništena'', smatra Bekić.

Pomoć je, kaže Bekić, potrebna svim otkupljivačima i to što prije sa svih nivoa vlasti.