Prosvjednici u indijskom gradu Kolkati sukobili su se u srijedu s policijom u trenutku kada su milijuni radnika diljem zemlje krenuli u štrajk protiveći se paketu gospodarskih reformi premijera Narendre Modija.

U Kolkati, gradu s jakom socijalističkom tradicijom, prosvjednici su optužili snage reda za brutalnost, no policija tvrdi da je privela 30 prosvjednika nakon što je prijetilo da štrajk preraste u nasilje.

Vladin plan naišao na otpor

Vladin plan oživljavanja zaspale indijske ekonomije naišao je žestok otpor, a današnji štrajk radnika od kojih su mnogi nosili komunističke zastave došao je nekoliko dana nakon što je premijer odustao od proindustrijske zemljišne reforme za koju je oporba tvrdila da će naškoditi indijskim farmerima.

Sindikati su pozvali na jednodnevni štrajk protiv premijerova plana da stroge zakone o radu učini fleksibilnijima jer bi to, kako tvrde, ugrozilo radna mjesta.

Skoro 150 milijuna radnika u bankarskom sektoru te proizvodnji i graditeljstvu, iz potporu 10 najvećih sindikata, izostalo je s posla. U New Delhiju su se s ulica makli taksisti i vozači rikši, a u južnom gradu Kerali, poznatom ljevičarskom uporištu, zatvorile su se banke i dućani.

U Modijevoj rodnoj saveznoj državi Gujaratu, štrajkom su posebno pogođene bankarske usluge. Ovaj štrajk, kako se procjenjuje, koštat će indijsko gospodarstvo 3,7 milijarda američkih dolara.

Premijer želi kompanijama olakšati otpuštanje

Premijer Modi planira stubokom promijeniti zakone o radu kako bi kompanije imale više manevarskog prostora prilikom otpuštanja i zapošljavanja radnika. Radi se o reformi za koju ekonomisti i poduzetnici tvrde da će pomoći u otvaranju novih radnih mjesta i osloboditi mogućnosti za gospodarski rast.

Te promjene znače i da bi zaposlenici puno teže osnivali sindikate ili išli u štrajk, ali reforma podrazumijeva mjere za širenje socijalne sigurnosti u golemom neorganiziranom sektoru milijuna malih, privatnih radnji i tvrtki s nesigurnim pravnim statusom.

Ekonomisti tvrde da Indija hitno treba liberalizirati zemljišno tržište i tržište rada kako bi osnažila rast koji je u drugom kvartalu pao na sedam posto. Cilj vlade za cijelu godinu je gospodarski rast od 8 do 8,5 posto.

Dužnosnik vlade je kazao da je vlada "odlučna provesti reformu", ali da će "politika odlučiti kada". (Hina)