Milijuni Amerikanaca uhvaćeni su u "zlokobnu" kinesku hakersku zavjeru koja je ciljala na američke dužnosnike, priopćili su jučer ministarstvo pravosuđa i FBI. Sedam kineskih državljana optuženo je za provođenje raširene kampanje Sedam kineskih državljana optuženo je za provođenje raširene kampanje kibernetičkih napada. Operacija hakiranja trajala je 14 godina. Američki State Department najavio je nagradu do 10 milijuna dolara za informacije o sedmorici muškaraca. Ministarstvo pravosuđa objasnilo je da su hakeri ciljali američke i strane kritičare Kine.

Sedmorica muškaraca navodno su poslala više od 10.000 "zlonamjernih e-mailova, koji su utjecali na tisuće žrtava, na više kontinenata", u sklopu onoga što je ministarstvo pravosuđa nazvalo "produktivnom globalnom operacijom hakiranja" koju je poduprla kineska vlada.

"Današnja objava razotkriva kontinuirane i drske napore Kine da potkopa kibernetičku sigurnost naše nacije i cilja na Amerikance i naše inovacije", poručio je direktor FBI-a Christopher Wray.

Britanci također optužili Kineze

"Sve dok Kina nastavlja ciljati SAD i naše partnere, FBI će nastaviti slati jasnu poruku da se kibernetička špijunaža neće tolerirati i da ćemo neumorno progoniti one koji prijete sigurnosti i prosperitetu naše nacije", dodao je.

Optužbe dolaze nakon što je britanska vlada također optužila Kinu da je odgovorna za "zlonamjerne kibernetičke kampanje" usmjerene na izbornu komisiju i političare, piše BBC. Diplomati u kineskom veleposlanstvu u Londonu snažno su negirali optužbe, nazivajući ih "potpuno izmišljenim i zlonamjernim klevetama".

Glasnogovornik kineskog veleposlanstva u Washingtonu rekao je da su "bez valjanih dokaza relevantne zemlje donijele neopravdan zaključak" i "iznijele neutemeljene optužbe". Vlada Novog Zelanda također je objavila da je njen parlament bio meta hakera koje podržava Kina, izvijestio je New Zealand Herald.

E-mailovi sadržavali skrivene veze za praćenje

U optužnici u kojoj se navode optužbe protiv sedmorice Kineza, američki tužitelji tvrde da je hakiranje rezultiralo potvrđenom ili potencijalnom kompromitacijom poslovnih računa, osobnih e-mailova, internetske pohrane i zapisa telefonskih poziva.

Čini se da su e-mailovi koje su žrtve dobivale često izgledali kao da su od istaknutih novinskih kuća ili novinara, a sadržavali su skrivene veze za praćenje. Kad bi žrtva otvorila e-mail, njezini podaci - uključujući lokaciju i IP adrese - bili bi poslani na poslužitelj koji su navodno kontrolirala sedmorica optuženih.

Te su informacije zatim korištene kako bi se omogućilo "izravnije i sofisticiranije ciljano hakiranje, kao što je kompromitiranje kućnih routera i drugih elektroničkih uređaja primatelja", istaknuli su američki tužitelji.

Ciljali i disidente

Osim što su ciljali dužnosnike američke vlade koji rade u Bijeloj kući i državnim ministarstvima SAD-a, a u nekim slučajevima i njihove supružnike, također je rečeno da su ciljali i disidente diljem svijeta.

U jednom primjeru koji navodi ministarstvo pravosuđa, ljudi su "identičnim zlonamjernim softverom uspješno kompromitirali hongkonške prodemokratske aktiviste i njihove suradnike koji se nalaze u Hong Kongu, Sjedinjenim Državama i drugim stranim zemljama".

Hakirane su i američke tvrtke, a muškarci su navodno ciljali na obrambenu, informacijsku tehnologiju, telekomunikacije, proizvodnju i trgovinu, financije, savjetovanje te pravne i istraživačke industrije. Među metama su bili i obrambeni izvođači koji pružaju usluge američkoj vojsci, zaključilo je ministarstvo pravosuđa.