Katar je najavio da će više od milijun navijača posjetiti zemlju tijekom Svjetskog prvenstva u nogometu, koje će ta zaljevska država organizirati od 20. studenog do 18. prosinca.

Organizatori, prvog SP na arapskom tlu, prodali su ulaznice  u cijelom svijetu, ali za sada se još ne zna koliko točno navijača dolazi iz pojedinih zemalja, prenose strani mediji. Prvi put će se Svjetsko prvenstvo održati praktično u jednom gradu, glavnom gradu Dohi i okolici, pa se nameću pitanja hoće li uvjeti biti prikladni za atmosferu kakva priliči Svjetskom prvenstvu.

Prema najavama organizatora, u Kataru se može očekivati ​​više od 70.000 Meksikanaca i 30.000 Argentinaca. Organizatori su rekli da žele da događaj bude "trenutak koji će ujediniti navijače iz cijelog svijeta, bez obzira na to kako su odlučili navijati za svoje omiljene timove", prenosi francuska novinska agencija AFP.

Međutim, posjetitelji SP-a suočavaju se s nekim brigama. Za početak, u Kataru su visoki troškovi.

-Troškovi smještaja i prijevoza su previsoki - rekao je za AFP Makram Abed, koji na Facebooku predvodi 40.000 navijača tuniske reprezentacije. Dodao je da bi Katar mogao ponuditi povoljnije cijene, iako zaljevska država tvrdi da je subvencionirala troškove. Osim toga, navode iz agencije, postavlja se pitanje dovoljnih smještajnih kapaciteta. U turističkoj ponudi, koju čine tradicionalni hoteli s dvije do pet zvjezdica te uslužni apartmani i vile, na raspolaganju je tek oko 175.000 soba, kojima će upravljati 10.000 zaposlenika.

U potrazi za dodatnim smještajnim kapacitetom, Katar je 2019. potpisao ugovor s tvrtkom za krstarenja o najmu dvaju luksuznih brodova tzv. plutajućih hotela – koji će osigurati 4.000 kabina tijekom SP-a u luci Doha. Međutim, ako navijači žele iskoristiti pogodnsti mogu boraviti u navijačkim selima, koja uključuju kampiranje i smještaj u kolibama i pustinjskim šatorima.

SP 2022. će održavati  na osam stadiona u pet gradova,  blizu jedan drugoga, tako da neće biti potrebni interni letovi, a organizatori su uvjereni da su bili kreativni u osiguravanju smještaja za navijače.

Čak i u naftom bogatoj Saudijskoj Arabiji, koja ima najveću ekonomiju u arapskom svijetu i dijeli kopnenu granicu s Katarom, smataju da su troškovi previsoki.

-Morate uzeti kredit da biste gledali tri utakmice grupne faze - rekao je Muhanad, 25-godišnji saudijski student koji je zamolio da ostane anoniman, prenosi AFP.

Prema podacima FIFA-e, Katar je na vrhu liste zemalja koje su kupile tri milijuna  ulaznica za Svjetsko prvenstvo. Njihovi zaljevski susjedi Ujedinjeni Arapski Emirati i Saudijska Arabija također su među deset najvećih kupaca karata. Prema katarskom organizacijskom odboru, Saudijska Arabija je rezervirala više smještaja od bilo koje druge zemlje. Još jedan razlog za toliku količinu kritika koje je dobilo SP u Kataru  je taj što se prvenstvo inače održava ljeti, ali ovoga puta zbog velikih vrućina u Kataru to je pomaknuto na zimsko vrijeme između studenog i prosinca, iako temperature će i dalje dosezati oko 25 stupnjeva.

Mogućnost pijenja alkohola u zemlji također je vrlo ograničena. Islamska vjera zabranjuje konzumaciju alkohola i to nije dio lokalne kulture u Kataru. Međutim, ljudi koji žele uživati ​​u piću moći će pronaći barove u nekim vrhunskim hotelima i privatnim klubovima. Alkohol će također biti dostupan u određenim FIFA-inim zonama za navijače i odabranim područjima na stadionima.

Što se tiče odjeće, turistima je dopušteno nositi udobnu odjeću sve dok ona poštuje lokalnu kulturu. Međutim, na nekim mjestima, poput vladinih zgrada, nacionalnih muzeja i poznate tržnice Souq Waqif u Dohi, moraju se odijevati konzervativno. Ako netko nosi kratke hlače ili odjeću za plažu na tim mjestima, vjerojatno će biti zamoljen da se pokrije.