SAD nastoji sustići razvoj ruskog i kineskog supersoničnog oružja, za šta je američka vojska dobila dodatne dvije milijarde dolara.

Kako navodi list "Daily mail", Pentagon potiče razvoj oružja projektovanih da izbjegnu detekciju i ostale obrambene sposobnosti neprijatelja. To je posljedica učestalih upozorenja viših časnika i političara o brzom napredovanju Kine i Rusije, koje su tijekom posljednjih mjeseci predstavile svoje verzije ovakvih projektila. Arsenali ultrabrzih interkontinentalnih oružja mogu biti opremljeni sa nuklearnim bojevim glavama koje su u stanju da brzo "dostave" razarajuće udare na drugu stranu planete.

Ugovor o projektiranju i razvoju hipersoničnog projektila koji se može lansirati sa borbenog aviona dodijeljen je kompaniji "Lokid-Martin".

Pentagon navodi da će "Lokid" dobiti 928 milijuna dolara kako bi napravio novi nenuklearni projektil nazvan "hipersonično nenuklearno udarno oružje". Pentagonov novi podtajnik za istraživanja Mike Griffin navodi da je Kina napravila "zreo sustav" hipersoničnih projektila koji mogu napasti ciljeve udaljene tisućama kilometara.

"Sa današnjim obrambenim sustavom nećemo ih ni vidjeti kako dolaze", upozorava Grifin. Predsjednik Rusije Vladimir Putin naveo je u veljači da je ruska vojska razvila novi tip hipersoničnog projektila koji je otporan na "Zapadni štit", prenosi Srna.

Krstareća raketa "cirkon" leti između 6.115 i 7.400 kilometara na sat - pet do šest puta brže od zvuka, što stavlja Rusiju pola desetljeća ispred SAD. Raketa "cirkon" brža je od svih postojećih proturaketnih sustava, uključujući i one koji će se tek pojaviti u sljedeća dva desetljeća. Ruska novinska agencija TASS tvrdi da "cirkon" ulazi u serijsku proizvodnju ove godine. Iako Pentagon upozorava na ruske i kineske hipersonične projektile, činjenica je da i SAD već godinama razvijaju ovu tehnologiju.

Američke zrakoplovne snage tvrde da njihov krstareći projektil "X-51A vejvrajder", testiran još 2012. godine, može da leti brzinom većom od šest mahova /7.408 kilometara na sat, a novije verzije trebale bi biti još brže.