'Crni kruh koji preporučujemo skuplji je od bijeloga, no crni kruh naprosto možete rezati na tanje šnite', poručila je Sanja Musić Milanović, supruga premijera Zorana Milanovića i voditeljica Odjela za promicanje zdravlja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u emisiji 'Izaberi zdravlje' Hrvatskog radija.

Musić Milanović upozorila je da su prekomjerna tjelesna težina te kardiovaskularne bolesti velik problem u Hrvatskoj. Napomenula je i da se značajno razlikuje udio debljine te broj umrlih od spomenutih bolesti u kontinentalnoj i primorskoj Hrvatskoj ističući pritom da je srdela jeftina, a spada među najzdravije namirnice.

'Pravilna prehrana je siromašna prehrana i kada god se čuje da se skupo pravilno hraniti, ne možemo reći da je to točno. Ja pod pravilnom prehranom ne podrazumijevam odlazak u najskuplje dućane i kupnju najskupljih proizvoda, nego zapravo kupovinu onoga što je dostupno i najjeftinije. Srdela je jedna od najjeftinijih namirnica, zaključila je i priznala da je crni kruh ipak skuplja, a zdravija verzija od bijelog. No objasnila je i kako si ga svi mogu priuštiti.

'Kada se kaže da je crni kruh koji preporučujemo skuplji od bijeloga, on inicijalno jest skuplji, no crni kruh naprosto možete rezati na tanje šnite. To je jeftinije i zdravije, a kada je dehidriran, sutradan, još je kvalitetniji za jesti. Trebamo razbiti mit o tome da je pravilna prehrana skuplja. Ona je jeftinija jer trebate pojesti manje hrane', objasnila je Milanović.

dnevnik.hr