Zoran Milanović, predsjednik Hrvatske kazao je danas kako se neće dati suglasnost na završnu deklaraciju NATO-a jer "netko ima problem da se u njoj spominje Daytonski sporazum i tri konstitutivna naroda".

Kako je objavio RTL, Milanović je dodao da deklaracija izgleda kao da ju je pisala neka "nevladina udruga iz Sarajeva".

Komunizam i Grlić Radman

''U komunizmu se obitelj Gordana Grlića Radmana obogatila. Dobio je hrvatsko ime Gordan. Neće biti problem s Grlićem, još dogovaramo završnu deklaraciju samita. Neke zemlje ne žele spominjanje Dejtonskog sporazuma. Morat ću o tome na summitu razgovarati. Inače nećemo dati suglasnost na završnu deklaraciju jer nas se tretira kao sitan kusur. Netko ima problem da se u završnoj deklaraciji NATO-a spominje Daytonski sporazum i tri konstitutivna naroda. Kao da je deklaraciju pisala nevladina udruga iz Sarajeva. Ne mislim se vratiti u Zagreb s tim. To pokazuje kakve planove za Bosnu i Hercegovinu imaju neki međunarodni krugovi. To preko Hrvatske neće proći. Nisam se mislio time baviti'', rekao je.

"Ne šljive nas'', rekao je, ''pet posto, prema tome došlo je do razine predsjednika države, to samo pokazuje gdje smo otišli i kakve planove za Bosnu i Hercegovinu imaju neki međunarodni krugovi ali to pored Hrvatske neće proći''.

''Nisam ni mislio da ću se time bavit, ali to sad moram reći hrvatskoj javnosti, u koliko sutra bude komešanja. Mislim da oni koji se bave vanjskom politikom da su već shvatili nakon moje prve rečenice o čemu se radi'', rekao je Milanović.

Potvrdio je da se na deklaraciji radi već tjedan dana te dodao "hrvatski ambasador nas ne šljivi ni pet posto".

Prema tome, došlo je do razine predsjednika država, to samo pokazuje gdje smo otišli", rekao je Milanović.

Reforme saveza

Također je ocijenio da "su oni koji se bave vanjskom politikom od prve rečenice shvatili o čemu se radi" u deklaraciji.

Na pitanje je li diplomatski nezgodno što neće biti nitko iz vlade, poput šefa diplomacije, kazao je da "nije nezgodno".

"Kao da će netko primijetiti. ali bilo bi u redu da je to tako", odgovorio je Milanović i obrušio se na Grlić Radmanovo "zdvajanje nad sudbinom Hrvata u komunizmu u kojem se njegova obitelj bezobrazno obogatila privatizacijom kafilerije".

"Tata mu je bio predsjednik komunističkog vijeća u Sesvetama i tako, dao mu je hrvatsko ime Gordan kao meni Zoran, ne", rekao je Milanović.

Grlić Radman je "trebao biti u mojoj delegaciji u Bruxellesu na samitu NATO-a", izjavio je predsjednik Milanović prije tri dana te rekao " i da se ministar tome veselio kao djeca američkoj pomoći poslije Drugog svjetskog rata", ali je onda sudjelovanje na samitu "otkazao", ocijenivši da mu je to "zabranio premijer".

Naime, čelnici 30 članica NATO-a, među kojima i predsjednik Milanović, okupit će se u ponedjeljak na samitu u Bruxellesu na kojem bi trebali donijeti odluke o reformama Saveza do 2030.

Na samitu će biti prihvaćeno sedam dokumenata, uključujući zajedničku izjavu u kojoj se spominje Bosna i Hercegovina i za koju Milanović tvrdi da se priprema već tjedan dana.