Potpredsjednica hrvatske Vlade Milanka Opačić i ministar pravosuđa Orsat Miljenić ocijenili su u utorak da je Hrvatska prihvaćala i zbrinjavala izbjeglice, da će to činiti i dalje, ali da će granica na Bajakovu ostati zatvorena za jedan dio prometa dok Srbija ne počne usmjeravati izbjeglice i na dva prijelaza s Mađarskom.

"Zatvorili smo za promet jedan dio granice prema Srbiji jer im želimo poslati poruku da se ne mogu ponašati nekorektno. Izbjeglice mogu direktno slati preko dva granična prijelaza s Mađarskom i ne trebaju ih slati samo prema Hrvatskoj", odgovorila je Opačić na novinarsko pitanje potvrdivši da je zatvaranje granice zapravo jedan oblik pritiska na Srbiju da se korektnije ponaša i dio izbjeglica usmjerava prema Mađarskoj, a ne samo prema Hrvatskoj, navodi Hina.

Nije željela komentirati srpske najave o kontramjerama ponovivši "da do sada nisu pokazali odgovornost".

"Stisli su redove s Orbanom, a meni je drago da se Hrvatska našla u krugu drugih civiliziranih zemalja koje hoće pomoći izbjeglicama i na naporima njemačke kancelarke Angele Merkel", ustvrdila je.

"Zbrinuli smo izbjeglice i zbrinut ćemo one koji sada dolaze za razliku od onih koji su gradili zidove i podizali žicu, samo očekujem da uvedu i pse kao što smo viđali nekih davnih godina", rekla je Opačić.

Na pitanje slaže li se s izjavom hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović "da je Merkel nedavno pozivala izbjeglice da dođu u Njemačku, a ovih dana povukla ručnu kočnicu i rekla da Njemačka ne može primiti sve te ekonomske migrante (...) napravila kaos na cesti i taj kaos sada treba riješiti", Opačić je odgovorila da se ne slaže i da činjenice govore drugačije.

"Kancelarka Merkel je pokazala veliku odgovornost, zbrinula je veliki broj izbjeglica i još ih zbrinjava. Neke druge zemlje u Europi su napravile kaos, prvenstveno Grčka koja je propustila izbjeglice iz Turske", odgovorila je Opačić.

Dodala je da je pitanje izbjeglica zajedničko svima u EU te da se nada da će se u utorak na vijeću ministara unutarnjih poslova i u srijedu na sastanku premijera zemalja EU-a veliki broj problema riješiti.

Hrvatski ministar pravosuđa Orsat Miljenić također je rekao da Srbija sve izbjeglice usmjerava prema Hrvatskoj i da je zato Bajakovo zatvoreno.

"Ako jedna zemlja sve izbjeglice šalje isključivo na jedan prijelaz, a otvoreni su i drugi, očekuje se da ih se ravnomjerno raspodjeli. Dok se Srbija tako ponaša mi ne možemo zbog vlastitog interesa i sigurnosti tih ljudi to dozvoliti i granica će biti zatvorena dok se to ne riješi", rekao je dodajući da nije problem u Hrvatskoj nego u kolegama s druge strane.

Na pitanje da li to znači, kada bi Srbija usmjeravala izbjeglice na dva, tri mađarska, da bi Hrvatska otvorili jedan, dva, Miljenić je rekao da u to ne ulazi.

"Dok jedna zemlja sve usmjerava na hrvatsku granicu, a otvorene su i druge izravne shengenske, onda je to ono što mi ne možemo tehnički svladavati i nećemo", poručio je hrvatski ministar pravosuđa.

Milanović Srbima: Šaraj malo brate

Hrvatski premijer Zoran Milanović tvrdi kako srpsko gospodarstvo ima veću štetu od zatvaranja graničnog prijelaza Bajakovo za teretni promet nego gospodarstvo u Hrvatskoj, te je dodao kako bi Srbija trebala ravnomjerno da šalje izbjeglice u Mađarsku i Rumunjsku.

Milanović je, kako je javila hrvatska TV N1. komentirajući eventualnu štetu koja je nastala i koja će, kako su javili hrvatski mediji, tek nastati zbog zatvaranja graničnog prijelaza za teretni promet, kazao:

"Šteta zbog zatvaranja Bajakova je veća za srpsko gospodarstvo nego za Hrvatsku. Nije to dobro, ali nismo mi budale, vidite što rade". Premijer Srbije Aleksandar Vučić zatražio je od Zagreba da otvori Bajakovo ili će Beograd u suprotnom tražiti međunarodnu zaštitu ili uvesti protumjere.

Povodom jednostranih sankcija koje je Vlada Hrvatske uvela protiv Srbije premijer Aleksandar Vučić je za poslije podne zakazao hitnu sjednicu vlade.

"Srbiju ne prozivam, ali im mogu poručiti da malo snize ton i što bi se reklo u vicu, šaraj malo brate. Dakle, šalji to malo u Mađarsku, Rumunjsku, šalji u Hrvatsku. Mi ćemo malo na sve strane, pa ćemo sutra u Bruxellesu, gdje neće biti Vučić i ekipa, razgovarati o tome kako stvari da riješimo na izvoru - a to su Turska i Grčka ", rekao je Milanović odgovarajući na, kako su prenijeli hrvatski mediji, prijetnje iz Srbije da će Beograd poduzeti protumjere ako EU do 14 sati ne reagira na hrvatsko zatvaranje granice na Bajakovu.

Srbija aktivirala Mehanizam EU civilne zaštite

Srbija je aktivirala Mehanizam EU za civilnu zaštitu kako bi dobila materijalnu podršku u izlaženju na kraj s velikim priljevom izbjeglica i tražitelja azila, a povjerenik EU za humanitarnu pomoć i upravljanje izvanrednim situacijama pozvao je EU da pokaže solidarnost prema Srbiji, javlja Tanjug.

Kako se navodi u priopćenju EU info centra, Centar za koordinaciju u izvanrednim situacijama Europske komisije surađuje s vlastima u Srbiji i drugim zemljama koje sudjeluju u Mehanizmu kako bi koordinirao brz odgovor na ovaj zahtjev.

Srbija je, dodaje se u priopćenju, zatražila materijalnu podršku za krevete, madrace, sredstva za higijenu, vozila, gorivo i hranu.

"Pozivam zemlje članice EU da pokažu solidarnost prema Srbiji sada kada joj je potrebna pomoć. U stalnom smo kontaktu sa nadležnima u Beogradu kako bismo iskoordinirali hitnu isporuku materijalne podršku koju nude zemlje članice," ističu iz Povjerenstva EU za humanitarnu pomoć.

Sve zemlje članice EU sudjeluju u Mehanizmu za civilnu zaštitu, kao i Island, Norveška, Srbija, Makedonija i Crna Gora. Kako se navodi na web stranici Europske komisije, primarna odgovornost u borbi s neposrednim posljedicama određene katastrofe je u zemlji u kojoj se ona dogodi, ali kada razmjere katastrofe prevladaju nacionalne sposobnosti za pružanje odgovora, Mehanizam omogućava davanje koordinirane pomoći iz država potpisnica.

Svaka država može da aktivira Mehanizam, kao i Ujedinjeni narodi i određene međunarodne organizacije. Mehanizam podrazumijeva financijsku i stručnu pomoć, interventne timove i module i davanje specifične opreme za zemlje pogođene katastrofom.