Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović u obraćanju novinarima nije propustio priliku naglasiti kako ne odustaje od svog skorašnjeg ultimatuma koji podrazumijeva da Hrvatska neće glasati za finsko članstvo u NATO-u dok se ne riješi pitanje izmjene Izbornog zakona u BiH.

Kako je rekao na početku, barem to bi trebalo biti pitanje u kojem bi on i premijer Hrvatske Andrej Plenković morali biti saglasni.

''Kada bismo bili jedinstveni Plenković i ja odmah bi nas shvatili ozbiljno'', naveo je.

Ipak, naglašava da ne odustaje od ultimatuma.

''To je moja prisega. To je hrvatski Ustav, a druge gazde se igraju s njim. Ja nemam izbora, moram se boriti za elementarna prava Hrvata u Bosni i Hercegovini mirnim putem, druge nema'', ponavlja on.
 


Naveo je i to da ga suzdržan ton kojim mu je odgovorio predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, rekavši kako ovakvi postupci nisu mudri, neće uspavati.

''O čemu se tu radi? Nije to pitanje mudrosti, to je pitanje nacionalnih interesa. Izmjena izbornog lopovluka u BiH je bankarska garancija koju Hrvatska traži. Ni u trgovinu robe u Kini ne možete ići bez garancije, morate imati jamstvo. To Hrvatska radi da bi Hrvati u BiH, izniman sigurnosni razlog za nas, mogli normalno funkcionirati i da bismo imali sigurnu situaciju. Ono što je Finskoj u ovom trenutku ulazak u NATO, to je nama Bosna i Hercegovina!'', poručio je predsjednik susjedne zemlje.

Kako kaže, jedina razlika između dva slučaja je taj što oni o BiH govore već godinama.

''Ja, glasno i dosta agresivnom da me se čuje govorim već godinu i pol dana. Ja na taj način pomažem sebi, Rusija me se ne tiče'', rekao je Milanović, odgovorivši na, sada već česte pritužbe da mu priča o BiH služi kao paravan za promociju ruskih interesa.

Kako kaže – njegovi potezi mogu se i sasvim suprotno tumačiti.

''Neko će reći da je ovo neinteligentna provokacija prema Rusiji. Ali ja sam spreman i za to dići ruku ako se prije toga pomogne Hrvatskoj, koja je saveznica i partnerica, koja je u NATO-u, a Finska nije. Mi se sada ponašamo kao da nismo država, dotakli smo moralno dno u cijeloj ovoj priči. Sad nam analitičari govore šta je mudro. Ja nisam mudar, prijek sam, nagal, neobuzdan, ali borim se za svoje! A ti mudruj'', poručuje aludirajući na riječi predsjednika sabora, piše N1.