Predsjednik Republike Zoran Milanović stiže u Bosnu i Hercegovinu, potvrđeno je za N1 BiH. Kako piše taj portal, Milanović će u BiH boraviti od 11. do 13. srpnja.

Hrvatski predsjednik u BiH dolazi na poziv Sveučilišta u Mostaru gdje će održati predavanje, piše N1, a sastat će se i s predstavnicima Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine.

Protokol posjeta predsjednika RH se još uvijek finalizira, ali za sada posjet državnim vlastima u Sarajevu nije planiran. Idući tjedan u BiH će, inače, biti obilježena godišnjica genocida u Srebrenici. Kako doznaje tportal, Milanović na njoj neće izravno sudjelovati, no predviđeno je njegovo video obraćanje.

Poznato je, navodi N1, da će Milanović tijekom boravka u Bosni i Hercegovini posjetiti Mostar, Vitez, Tomislavgrad i Livno te se sastati i razgovarati s čelnicima lokalnih vlasti.

Detaljan program boravka Milanovića u Bosni i Hercegovini bit će objavljen naknadno.

Ovo će biti prvi posjet Milanovića Bosni i Hercegovini u ulozi predsjednika Hrvatske. On je u BiH boravio u nekoliko navrata kao premijer.

Proteklih je mjeseci Milanović često naglašavao važnost Daytonskog sporazuma, što se vidjelo i na zadnjem summitu NATO-a. Tamo je na izričito traženje predsjednika RH u završnu deklaraciju sa summita ubačen Daytonski sporazum, ali pritom ipak nisu spomenuti konstitutivni narodi u BiH.

Jutarnji.hr