Predsjednik Vlade i SDP-a Zoran Milanović u 13.15 sati održao je konferenciju za medije na kojoj je pozvao Božu Petrova da preuzme mjesto predsjednika Sabora.

Na samom početku, Milanović se osvrnuo na rast BDP-a od 2,8 posto rekavši da su rezultati rada njegove Vlade sada napokon vidljivi.

- Hrvatska zaista raste i nema povratka na staro. Ovi rezultati ekonomskog rasta su i nas malo iznenadili puno. Važno je da posao nastavimo  što prije. Ovo su rezultati rada moje vlade, naše vlade. I tko god pred tim želi zatvarati oči, neka nastavi - rekao je.

Milanović se osvrnuo na rezultate izbore i pregovore s Mostom. Još jednom je ponovio da koalicija s HDZ-om nije moguća jer su razlike između njih prevelike, ali da koalicija s Mostom jest. Pozvao je svih 19 zastupnika  Mosta da se sa SDP-om i partnerima uključe u formiranje nove vlade.

Rekao je kako će se prvo zasjedanje Sabora održati 3. prosinca te da ovo vrijeme koje predstoji treba provesti u dogovorima o njegovom konstituiranju te izboru predsjednika Sabora. Pozvao je Božu Petrova da prihvati tu dužnost.

-  Pozivam Božu Petrova da se prihvati te dužnosti, to je obaveza, nije fotelja.Ovako i onako u nekom trenutku mi bismo očekivali da dužnost preuzme Most, cijeli Most ili tko ostane u Mostu, nadamo se većina. S obzirom da je Petrov na čelu prihvaćamo ga i pozivamo da bude predsjednik hrvatskog Sabora - rekao je Milanović. Dodao je da, ako oni neće htjeti, da će oni predložiti osobu koja će biti privremeno na čelu Sabora.

-  Vjerujemo da su koherentna cjelina, da imaju jasnu politiku, pregovori su bili kvalitetni i oko dosta toga smo se složili. Moramo osvijestiti činjenicu da neke stvari možemo mijenjati, ali i da smo u EU i da neke stvari ne možemo promijeniti jer bismo inače mogli izaći iz EU. Bojim se da ovaj tjedan pregovori neće biti toliko kvalitetni jer ćemo se svi baviti konstituiranjem Sabora. Situacija je delikatna – imamo treću snagu bez koje se neće formirati hrvatska vlada. Ne junačim se okolo da možemo mi sa dijelom MOST-a, možemo, ali ne želimo. HDZ širi poruke prijetnje i arogancije - kazao je Milanović.

Odgovarajući na novinarska pitanja izjavio je da nije pričao s Božom Petrovom od posljednjih pregovora te da mu je danas odlučio uputiti javni poziv s obzirom na jučerašnje konzultacije kod predsjednice RH.


- S Petrovom razmjenjujem SMS poruke ali nismo se čuli od onog sastanka u Westinu. Ovo je javni poziv - odgovorio je Milanović te dodao da im se podmeće da žele razbiti MOST.  Isto tako, kazao je da s HDZ-om nije razgovarao o tome "jer ga za njih nije ni briga".

Što se tiče sastanaka s Dragom Prgometom, Milanović je rekao:

- Prgometa čujem, ali nikakve sastanke nemam. Prgomet je bio u MOST-u, više nije, šteta, što da kažem, oni znaju najbolje.

Milanović je istaknuo da u pregovorima žele ljude koji su konstruktivni, koji nisu "yesmeni".

- O nekim stvarima moramo razgovarati, ali moramo osvijetili činjenicu da smo EU, da neke stvari možemo mijenjati, a da bismo neke dirali moramo izaći iz EU. A to je u ovom trenutku nemoguće i to nije tema razgovora - rekao je Milanović.

Optužio je HDZ da širi poruke prijetnje i arogancije te je poručio da s HDZ-om nema ništa. Rekao je da se ne junači okolo govoreći da može sastaviti Vladu s dijelom Mosta te je odbacio optužbe da pokušava razbiti Most, piše 24sata.hr.


- Nama matematički treba manji broj ljudi (od HDZ-a), ali ja ne vidim kamo takva retorika vodi - rekao je Milanović.

Komentirao je izjavu Mirka Raškovića iz SDSS-a da ga netko ucjenjuje rekavši da bi Rašković, ako mu netko prijeti, trebao reći tko i kako.

- Ja gospodina Raškovića ne poznam. Ovaj postupak me malo čudi, ali morate pitati njega. Nešto se u međuvremenu dogodilo vrlo ozbiljno, to ja kao čovjek osjetim - rekao je Milanović.