Predsjednik Republike Zoran Milanović komentirao je danas aktualna događanja u Hrvatskoj.  Govoreći o koronakrizi kazao je da će sve to proći. "Bilo je i prije epidemija, umirali su ljudi. Nadležnost za ove stvari ima Vlada, ne predsjednik".

-Sve se može napraviti i da ja šutim i ne komentiram ništa i pokraj svega prolazim kao pokraj turskog groblja. To je nadležnost Vlade i ja ne smetam ni na koji način. Nalazimo se u izvanrednom stanju, a ne ratnom. O "lockdownu", zatvaranju biznisa, suspenziji ljudskih prava ne može odlučiti ni Capak ni Plenković nego Hrvatski sabor, kazao je predsjednik Republike.

Istaknuo je i da u Hrvatskoj postoji 1.200 respiratora. Pita se gdje su oni, ako se zna da je na respiratorima trenutačno 70 ljudi, a u KB  Dubrava ih nemaju.  

Dodao je kako će on prvi podržati "lockdown", ali ne i policijski sat.

-U demokraciji morate imati neku točku koja je zadnja. Zadnja  ne može biti ulica. Dosad "ulice" u Hrvatskoj nije bilo i učinit ću sve da je ne bude. Međutim, ako ljudima braniš da izlaze na ulicu i ako insinuiraš da ćeš im zabraniti da izlaze na ulicu, ne navodiš nikakve racionalne razloge, kamoli znanstvene, niti osiguravaš pravni okvir, onda ta opasnost postoji. Protiv toga se cijelo vrijeme borim, kao političar, kazao je Milanović.

Dodaje da je Hrvatska "izbjegla 'ulicu' zadnjih 30 godina".

-Kod nas se ne upada u parlament, kao u Beogradu i nekim drugim glavnim gradovima, kada se netko "ustane na lijevu nogu, a kada se ustane na desnu onda baci bombu". U Hrvatskoj nema agresivnog građanskog nezadovoljstva. Da bi to ostalo tako, moramo funkcionirati kao uredna, stroga pravna država u kojoj se znaju pravila igra. Ustavni sud se ponio po principu alibija, izjavio je.

Na pitanje hoće li ići u Vukovar 18. studenoga, predsjednik je rekao da bi rado otišao. "Jako puno će ovisiti o dogovoru Plenkovića, Medveda i te ekipe tamo. Ja bih rado došao", rekao je i  dodao da o svemu treba pitati i vukovarskog gradonačelnika Ivana Penavu. Istaknuo je potom da će se o svemu detaljno konzultirati s čelnicima hrvatske sigurnosno obavještajne agencije.