Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović prisustvovao je danas u Sarajevu svečanom otvaranju dijela zgrade Studentskog doma “Dragutin Dujmušić”, koji je u vlasništvu Hrvatskog katoličkog dobrotvornog društa (HKDD).

U obraćanju prisutnima Milanović se zahvalio predsjedniku HKDD don Ante Jeliću.

“Odrastao sam u neposrednoj blizini, vjerojatno, najboljeg sveučilišta u regiji i zbog toga sam shvatio značaj ovakvih ostanova. Da nije bilo ustanova poput ovog studentskog doma, vjerojatno, ni moj otac, porijeklom iz težačke obitelji iz Dalmatinske zagore, ne bi došao u studentski dom i ne bi mogao studirati”, rekao je Milanović, kako prenosi Avaz.

“Sarajevo je glavni grad BiH i ovdje je uvijek bila vitalna i vidljiva hrvatska zajednica, međutim, ovaj dom neće biti samo hrvatska stvar, već stvar okupljanja svih onih koji će raditi za progresivnu BiH. Ne zaustavljamo se samo na ovome, do sada smo pomagali i kulturne i zdravstvene institucije. Pošto se ovo financira transparentno iz državnih institucija, ne mogu reći kada će točno drugi dio zgrade biti završen, ali mogu vam reći da je ova zgrada prioritet, kao i Sveučilište u Mostaru, koje je važna institucija za Hrvate i taj dio BiH.

Izgradnja studentskog doma počela je postavljanjem kamena temeljca 2006. godine, a gradnja je počela u srpnju 2007. godine, te je u toj zgradi planiran smještaj za skoro 300 studenata. Dosadašnji radovi koštali su šest milijuna kuna.

Predsjednik Don Ante Jelic rekao je da su mnogi Hrvati iz Sarajeva otišli i da se, najvjerojatnije, neće vraćati.

“Ipak, Sarajevo ne smije ostati bez Hrvata jer će ih trebati u svim segmentima života. Možda sada ne značimo mnogo, ali oni će preuzeti važne službe i, što je najvažnije, ostat će ovdje živjeti”, kazao je Jelić.

Vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić ocijenio je da je izgradnja studentskog doma istinski projekt podrške radi opstanka Hrvata, ne samo u Sarajevu, već i u BiH.

“Ovo je znak podrške dane Hrvatima u BiH. Pameti imamo dosta, ali uz nju nam treba i mnogo dobrote”, naveo je Puljić koji je, u znak zahvalnosti, Milanoviću uručio sat s kardinalskim grbom.

Podsjetmo, Milanović je danas u posjeti BiH, te će obići više gradova u srednjoj Bosni i sastat će se sa predstavnicima lokalne zajednice, vjerskih institucija i drugim.