Predsjednik Zoran Milanović sudjelovao je na svečanom obilježavanju 30. obljetnice HVU-a Dr. Franjo Tuđman i svečanoj promociji polaznika preddiplomskih i diplomskih sveučilišnih studija Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje.

Komentirao je političke aktualnosti.

Predsjednik je zbog sigurnosnih razloga otkazao posjet središnjoj Bosni. Bh. službe kažu kako nisu imale informaciju o ugroženoj sigurnosti Zorana Milanovića.

"Ono što piše u priopćenju, to je to. Ne mogu više", komentirao je Milanović, prenose hrvatski mediji.

"Ja ne mogu biti prijatelj sa svakim, ako se nekim, a to je unitaristička klika iz Sarajeva, koji se predstavljaju za domoljube, treba biti u sukobu, ja ću s njima biti u sukobu. Ne mogu razdragano šetati Baščaršijom, ali preživjet ću bez toga", rekao je Milanović.

"Dodik ih provocira, zato što mu gaze po prstima cijelo vrijeme. Razumijem ga, ne potičem to ponašanje, kažem mu: ‘Daj se skuliraj’, rekao je predsjednik.

Upitan misli li da hrvatskom narodu u BiH pomažu njegove izjave, Milanović je rekao da pomaže i da bi inače bili izloženi stihiji.

"Vlada bezobrazno ignorira svoj posao. Bosna i Hercegovina bez Hrvata ne postoji. Najmanji su, ali oni su jezičac na vagi za opstanak države. Ako me nakon svega toga šačica unitarističkih bukača, moralnih kamatara ne voli, onda super”, rekao je Milanović.

Komentirao je mišljenje Vijeća ministara o BiH i stavu Hrvatske.

"Pokoriš se mišljenju jedne Nizozemske? Oni su zadnji koji bi se trebali miješati u poslove i u BiH", kaže.

"Ovdje se očito radi o nekim kalkulacijama", smatra.

Uvjeren je da je to napravio osobno Plenković, a smatra i da se treba promijeniti ambasador. "To je hrvatska diplomatkinja, gledajući s oba oka na poziciju koju će dobiti u Bruxellesu. Pričamo o sukobu interesa", uvjeren je.

"Slikali smo se, nije otvorio usta", komentirao je Milanović susret s Plenkovićem na obljetnici HNB-a.

Napomenuo je da će doći u BIH. "Neka se nose, mene nikakvi moralni bukači neće spriječiti", rekao je.

"Odluka o ne odlasku u BiH je bila moja", istaknuo je predsjednik.

"Kad imate posla s neprofesionalnim i neodgovornim ljudima, onda ne želite ni one koji su vas zvali dovesti u neugodnu situaciju”, rekao je Milanović o svom neodlasku u BiH zbog, kako je rekao, sigurnosnih razloga.

"Odluka o neodlasku u BiH je bila moja. Mogao sam ići u BiH, ali sigurnosne mjere su bile nevjerojatne", dodao je.

Upitan kad bi mogao otići u BiH, Milanović je rekao da možda ode sutra, ali neće biti službene najave. “To sutra mislim figurativno”, rekao je.