Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović ponovio je u ponedjeljak da se protivi slanju ubojnih sredstava Ukrajini i poručio da je "posve jasno da Krim više nikada neće biti Ukrajina", kao i da je Kosovo "oteto od Srbije".

Predsjednik je jasno poručio da je protiv slanja ubojnih sredstava Ukrajini i da to ne može pomoći u okončanju rata.

"Dok ne shvatite da Srbija i Rusija nisu isto, da Njemačka i Rusija nisu isto. Da nijedna druga država osim Rusije i SAD-a nisu isto. Da je to nažalost bolna činjenica i opasnost, ovi razgovori nemaju smisla", rekao je Milanović novinarima nakon ispraćaja 3. hrvatskog kontingenta u Litvu, javlja Hina.

Milanović smatra da će se Rusi, "jer su cinici", pozvati na aneksiju Kosova.

"Tko je anektirao Kosovo? Međunarodna zajednica i mi. Oteto je od Srbije. (...) Nije aneksija, nego otimanje, dio teritorija koji je izvučen iz Srbije. Kako se to zove? Ekstrakcija. Nije šija, nego vrat. Ovo nije dovođenje u pitanja Kosova, nego cijelog koncepta u kojem netko misli da ima pravo na sve kad mu to odgovara, a kad to onaj drugi radi - onda je to kriminal", rekao je Milanović.

Naglasio je da je "posve jasno da Krim više nikada neće biti Ukrajina" i da Hrvatska, osim slanjem humanitarne pomoći Ukrajini i osudom agresije, ne bi trebala biti sudionica sukoba.

"Ovo je duboko nemoralno što radimo kao kolektivni Zapad koji u biti ne postoji jer tu nema rješenja. Rješenje nije promjena vlasti u Rusiji. Njemački tenkovi će dodatno homogenizirati Ruse. Zbližit će ih s Kinezima. (...) Moj je zadatak samo da se maknemo od toga, da ne budemo cirkuske pudlice. Humanitarna pomoć, osuda agresije, ali bilo kakvo sudjelovanje u tome je smrtno opasno", rekao je Milanović, dodavši da se nijedan američki tenk neće poslati u Ukrajinu, već samo njemački.