Državni vrh hrvatske, predsjednik Republike Ivo Josipović i premijer Milanović izviždani su danas dok su se obraćali okupljenima na proslavi obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja, kojom su, prije 19 godina, Hrvatska vojska i specijalne policijske postrojbe, od srpske paravojske, oslobodile trećinu okupiranog područja Hrvatske, dok je kandidatkinja HDZ za predsjednicu Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović dočekana pljeskom, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Premijer Zoran Milanović stao je pred mikrofon kako bi održao govor na Trgu Ante Starčevića u Kninu. Iz publike se čulo puno zvižduka i negodovanja pa je premijer morao povisiti ton kako bi se čulo što govori. Zviždače je pozvao da svoje nezadovoljstvo dođu iskazati na Markov trg. Nakon završetka govora ponovno su se čuli zvižduci, ali i mali pljesak, javlja reporter Index.hr iz Knina.

“Dame i gospodo, uvaženi gosti, pozdrav svima a naročito onima koji drugu godinu zaredom deru svoje grlo, nama neka dođu zviždati na Markov trg, jer to je mjesto gdje se zviždi, a ovo je mjesto gdje se poštuje, poštuje sve one koji su pali za Hrvatsku”, rekao je Milanović. Ovu Vladu izabrali su hrvatski građani i nastavit ćemo taj posao raditi u interesu Hrvatske, poručio je Milanović.

“Na srcu su nam i bit će nam cijeli život, ali nisam tu da bih to ikomu posebno dokazivao ili se ikomu pravdao, jer moja Vlada je narodna Vlada koju je izabrao hrvatski narod, većinom Hrvatice i Hrvati. I dok je tako upravljat ćemo ovom zemljom i voditi je na pravi put. To je put hrvatskih interesa”. Jer tisuću godina Hrvatska je bila pod tuđinom, za tuđina se ginulo, i sve što su od Otomana do Talijana radili, radili su za sebe, a ne za nas, dao je Milanović povijesnu poduku. O vlastitim interesima želimo odlučivati sami, kazao je i zahvalio svima koji su dali svoj doprinos za Hrvatsku.

“Skidajte ga, skidajte ga”, vikali su nazočni Milanoviću koji se pokušao obratiti skupu dok ih je dio pjevao “Zovi samo zovi” i druge domoljubne pjesme.

Znatno manje burnim negodovanjem i zvižducima, kako javlja Index. dočekan je predsjednik Republike Ivo Josipović, kojemu su iz publike dobacivali “ne dajte mu govoriti” i “Vukovar, Vukovar!”

“Vukovar i Knin su hrvatske svetinje”, poručio je nazočnima Josipović dodavši kako su Hrvatskoj njeni branitelji ostavili kao dužnost slobodu, demokraciju, ljudska prava i gospodarske ciljeve.

Predsjednik Sabora Josip Leko izrazio je zabrinutost dubinom krize i podjelama u hrvatskom društvu. “Umjesto podjele moramo zajednički osigurati bolju budućnost i nama i generacijama koje dolaze,” rekao je Leko.

Predsjednik šibenske županijske HVIDR-e svojim je suborcima poručio: “Sad ste u zadnjim redovima, a kad je trebalo bili ste u prvim”.

Hrvatska, kazao je, ne ide u dobrom smjeru, a branitelji su marginalizirani. “Ako je Domovinski rat temelj suvremene Hrvatske, branitelji su temeljna vrijednost Domovinskog rata pa i Hrvatske”.
Svečanim podizanjem hrvatske državne zastave i čitanjem imena poginulih i nestalih u vojnoredarstvenoj akciji Oluji na kninskoj tvrđavi u nazočnosti državnog vrha počelo je danas u prijepodnevnim satima svečano obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 19. obljetnice vojnoredarstvene operacije “Oluje”.

Prvi put na svečanosti Dana pobjede i domovinske zahvalnosti danas su pročitana imena 198 hrvatskih branitelja poginulih u Oluji i jednog nestalog u toj akciji.

Nazočili su predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Ivo Josipović, predsjednik Sabora Josip Leko, predsjednik Vlade Zoran Milanović, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general RH Drago Lovrić, prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić, ministri obrane i branitelja Ante Kotromanović i Predrag Matić te drugi članovi Vlade i dužnosnici. Svečanom podizanju državne zastave nazočili su i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko i kandidatkinja te stranke za predsjednicu Republike Kolinda Grabar Kitarović, predsjednik HAZU-a Zvonko Kusić, i mnogi drugi.

Kninska crkvena zvona oglasila su se u 9 sati i 43 minute, označivši točno vrijeme kada su na današnji dan prije 19 godina hrvatske snage ušle u Knin, čime je bila završena oslobodilačka vojno-redarstvena operacija “Oluja”.

Nakon podizanja zastave na tvrđavi, Knin je preletjelo pet MIG-ova, od kojih su četiri nedavno bili na remontu u Ukrajini.

Uslijedilo je polaganje vijenaca i paljenje svijeća ispred spomenika Hrvatske pobjede “Oluja ’95″ na Trgu Ante Starčevića, gdje je održana i središnja proslava na kojoj su govorili čelnici Hrvatske Ivo Josipović, Josip Leko i Zoran Milanović te predsjednik šibensko kninske županijske Hvidre Ivan Vukić./Index.hr