Hrvatski predsjednik Zoran Milanović u ponedjeljak je kao neistinite i neprihvatljive odbacio tvrdnje predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika o tome da se tek mali broj Hrvata nije solidarizirao sa zločnima ustaškog režima.

"Milorad Dodik je, osim ponovljene neistine o broju žrtava u Jasenovcu, rekao kako je 'vrlo malo pripadnika hrvatskog naroda koji se nisu solidarizirali sa zločinima ustaškog režima', što apsolutno ne odgovora istini i predstavlja uvredu za sve hrvatske antifašiste i hrvatski narod", stoji u priopćenju Ureda predsjednika.

Srpski političari iz BiH, Srbije i Crne Gore u nedjelju su u Donjoj Gradini komemorirali žrtve koncentracijskog logora Jasenovac, pri čemu su višestruko uvećavali broj ondje ubijenih osoba i tvrdili da ih je bilo 700 tisuća unatoč tome što su do sada dokumentirani podaci o nešto više od 83 tisuće žrtava.

Dodik uz to dodao da su se Hrvatskoj "stotinu godina oštrile sjekire" da bi se od 1941. godine počelo ubijati Srbe pa je sugerirao kako je hrvatski narod kolektivno kriv zbog zločina ustaša.

"Hrvatski narod je iz Drugog svjetskog rata izašao na pravoj strani povijesti, na pobjedničkoj strani. Svako drugačije tumačenje povijesti, uključujući i spomenuto Dodikovo, predstavlja grubo krivotvorenje istine ... Ovakve tvrdnje, osim što su potpuno neistinite, predstavljaju i nedopustivi pokušaj nametanja kolektivne krivnje hrvatskom narodu", ističe se u priopćenju.

Priopćenje predsjednika Milanovića dodaje da su Hrvati bili među prvima u Europi koji su osnovali antifašistički partizanski odred te su se borili "ne samo za oslobođenje od njemačke i talijanske okupacije, nego i protiv terora koji je ustaški režim provodio".

"Činjenica što je prvi partizanski antifašistički odred osnovan tako brzo nakon uspostave tzv. NDH i što je najvećim dijelom sastavljen od Hrvata, jasno govori kako Hrvati nisu prihvatili ustaški režim", kazao je Milanović, dodavši da se "Hrvatska nema čega stidjeti jer je sudjelovanjem većine naroda u antifašističkoj borbi izabrala pravedan i pobjednički put".