Hrvatski predsjednik Zoran Milanović rekao je danas da bi, ako Ukrajina dobije status kandidata za članstvo u Europskoj uniji, taj status trebala dobiti i Bosna i Hercegovina, javlja HRT.

Milanović je to rekao u Ohridu, gdje se održava drugi dan Prespa foruma o budućnosti zemalja zapadnog Balkana. Hrvatski predsjednik održao je radni sastanak s predsjednikom Republike Sjeverne Makedonije Stevom Pendarovskim, nakon čega je govorio o europskim aspiracijama te zemlje, ali i Ukrajine i BiH.

Ako Ukrajina može dobiti status kandidata u stanju u kojem se trenutno nalazi i iz kojeg želim da što prije izađe, čitava, po mogućnosti, da bi mogla ući u EU i uopće razgovarati s EU-om, onda nulta točka hrvatske vanjske politike, nacionalne politike, sigurnosne politike, treba biti da se, ukoliko Ukrajina dobije status kandidata, čemu se ne protivim – naprotiv – da ga dobije i BiH, rekao je predsjednik.

Europska komisija danas iznosi prvo mišljenje o dodjeli kandidatskog statusa Ukrajini, koja je kandidaturu podnijela nakon početka ruske agresije 24. veljače.

Milanović je rekao da je BiH u sigurnosnom i svakom drugom smislu u boljem stanju od Ukrajine.

– Bilo bi dobro da mi svatko tko se protivi tome objasni zašto je protiv. Tu govorim o Bruxellesu, takozvanom. Što se tiče nas, hrvatske politike i Hrvata, tu apriorno očekujem da to bude nulta točka politike i da Vlada i njezini predstavnici, kada se bude govorilo o davanju statusa kandidata Ukrajini i kada se ta odluka bude donosila, da kategorički uvjetuju da ga dobije i BiH, rekao je Milanović, dodajući da nema nijednog razloga da, ako to dobije Ukrajina, ne dobije i BiH.

– Ukrajina kandidat – u redu. Dug je put. BiH mora biti kandidat istog dana, poručio je.

“Dobiješ status kandidata i onda 20 godina ništa”

Milanović je rekao da primjer Sjeverne Makedonije i još jedne ili dviju država pokazuje što znači status kandidata i što to u stvarnosti predstavlja.

– Dobiješ status kandidata i onda 20 godina ništa. I u tom svjetlu treba gledati ili možemo gledati ovo što se sada – izgleda, sudeći prema jučerašnjem posjetu Kijevu trojice predstavnika velikih sila – nudi Ukrajini, dakle, status kandidata, rekao je predsjednik.

Dodao je da je to ipak neka nada, ali i da Sjeverna Makedonija s tom nadom živi već predugo te da ga čudi što ga nije izgubila.

– Postoji opasnost da se ljudi okrenu od toga, da se naprosto odmaknu, da shvate da ih se vuče za nos, rekao je Milanović.

– Na Bugarima je da odluče, da vide kamo to sve zajedno vodi i njih i Makedonce. Da Makedonija konačno počne pregovore. To, kao što znamo, traje, rekao je Milanović.