Globalno zagrijavanje će vjerojatno dostići 1,5ºC zbog emisija stakleničkih plinova. Povećat će se širenje štetnih kukaca. Agrokemijska industrija se priprema za nove rizike.

Očekuje se da će se u budućnosti izmijeniti način uzgoja, sorte i površine jagoda u Europi zbog klimatskih promjena.

Povećani rizici proizvodnje

Međuvladin panel za klimatske promjene (IPCC) u svom Šestom izvješću konstatirao je kontinuirani utjecaj emisija stakleničkih plinova na globalno zagrijavanje i naznačio da će vjerojatno dostići 1,5ºC čak i uz vrlo niske emisije stakleničkih plinova. Navedeno je da će se mnogi rizici, poput širenja štetnih insekata, povećati.

Novost za jagode dolazi u obliku jeftinijeg uzgoja na poljima pod laganim plastičnim tunelima, ali i napuštanjem uzgoja u skupim sustavima zatvorenog tipa. Opći trend će biti maksimiziranje berbe, zbog čega se na tržište uvode nove dvoredne (remontantne) sorte, posebno na europskom sjeveru.

U Kaliforniji se uzgajivači jagodičastog voća već duži niz godina bore protiv stjenice iz roda ligusa (Lygus hesperus), koji krajem srpnja napadaju polja dvorednih jagoda. Moraju ih sakupljati jer smanjuju težinu plodova i dovode do deformacija. Štetnik nema vremena naškoditi lipanjskim sortama, ali za remontantne predstavljaju ozbiljan problem.

Novi insekticid

Troškovi borbe protiv ligusa moraju uključivati ne samo one za insekticide, već i herbicide, jer imaju preko 300 biljaka domaćina, uključujući bobičasto voće, povrće i krmne trave.

Mark Bold, specijalist za jagode na Sveučilištu u Kaliforniji, bio je uključen u testiranje novog insekticida. Tvrdi da je Syngetin proizvod s aktivnim sastojkom plinazolinom, koji je u procesu registracije, omogućio smanjenja populacije ligusa kroz dva mjeseca. Istraživanje su 2021. i 2022. u Montereyu proveli Bolda i Mark Demkovich, iz Syngente.

Značaj ovog otkrića je u tome što konvencionalni insekticidi gube svoju efikasnost dva do tri tjedna nakon primjene. Poljoprivrednici moraju ili ponoviti primjenu (što se ne uklapa u trend smanjenja agrokemikalija) ili usisavati plantaže.

"Pet do šest tjedana supresije ligusa je definitivno napredak. Gotovo potpuna eliminacija uz dugotrajnu kontrolu rezultirala je većim jagodama, u prosjeku 22,5 grama u odnosu na 16,2 grama za biljke tretirane konvencionalnim insekticidima", naveo je Bold.

Agroklub.com