Osim povremenih kozmetičkih promjena na početnoj stranici zbog kojih bi se dugogodišnji korisnici mogli zamisliti, Google pretraživanje se razvija bez puno pompe. Iako Google kaže da se pretraživanje ažurira tisuće puta godišnje, kako bi se poboljšali rezultati i korisničko iskustvo, ta su ažuriranja nevidljiva milijunima korisnika koji šalju milijarde zahtjeva za pretraživanje dnevno na 150 jezika.

Wired je od Googlea zatražio uvid u te promjene, kao i njihovu implementaciju, a budući da je pred vratima blagdanska sezona, bilo je i pitanja o Google Adsu i Google Shoppingu.

Kako Google odlučuje što će promijeniti?

Sustavi koji odlučuju o tome što je relevantno i pouzdano među milijardama web stranica su automatizirani. Istodobno odlučivanje o tome kako ti automatizirani sustavi obavljaju svoje funkcije zahtijeva mnogo truda mnogih djelatnika. "Pružanje izvrsnih rezultata u ovoj vrsti razmjera i složenosti zahtijeva mnogo različitih sustava, a mi uvijek nastojimo poboljšati te sustave kako bismo mogli prikazati najkorisnije moguće rezultate", kaže Danny Sullivan, Googleov predstavnik za javnost kad je riječ o usluzi pretraživanja.

Sullivan kaže da promjene u pretraživanju prolaze kroz rigorozan proces prije nego što se bilo što novo implementira. U 2021. Google je proveo više od 700.000 eksperimenata koji su rezultirali s 4000 poboljšanja pretraživanja. "Podaci iz tih procjena i eksperimenata prolaze kroz temeljitu analizu iskusnih inženjera i analitičara pretraživanja, kao i pravnih stručnjaka i stručnjaka za privatnost koji zatim određuju je li promjena odobrena", kaže Sullivan za Wired.

Što dolazi sljedeće?

Uz izmjene Googleove metodologije pretraživanja, mnoge promjene pretraživanja imaju za cilj učiniti ga kontekstualnijim i omogućiti korisnicima ono što Sullivan opisuje kao "prirodnije i intuitivnije" pretraživanje. Na primjer, kaže Sullivan, višestruko pretraživanje na Googleovoj mobilnoj aplikaciji omogućuje korisnicima da snime fotografiju, dodaju joj tekst i pretražuju po slici i tekstu u isto vrijeme. Uskoro će biti dostupna funkcija "multisearch near me", koja će raditi isto, ali će dati lokalne rezultate. Na primjer, možete slikati neku vrstu sushija i Google će vam pomoći pronaći restoran u blizini koji ga poslužuje.

Sullivan kaže da je Google također usredotočen na to da neke vrste pretraživanja - poput istraživanja novog grada - učini vizualnijima, isticanjem rada kreatora sadržaja i otvorenog weba. Taj će se pristup također primijeniti na novu značajku koja pronalazi savjete iz prve ruke od stvarnih ljudi, poput onih koji stvaraju videozapise s uputama. Značajka je trenutačno označena kao "diskusije i forumi" u pretraživanju i vodi do razgovora u kojima stručnjaci (ili oni koji vjeruju da su stručnjaci) objašnjavaju temu koja vas zanima.

Jedna evolucija koju ste možda odavno primijetili je da dobivate drugačije rezultate pretraživanja na mobilnom uređaju nego na stolnom računalu. Na mobilnom uređaju sadržaj koji se brzo učitava i koji se dobro prikazuje na mobilnom zaslonu ima tendenciju boljeg rangiranja. "Sadržaju prilagođenom mobilnim uređajima dat ćemo prednost nad drugim sadržajem, pod pretpostavkom da su sve stvari inače jednake. Također ćemo vam pokazati linkove koje imaju smisla za vaš uređaj, kao što je veza na ispravnu trgovinu aplikacija", kaže Sullivan.

Promjene u načinu na koji Google obrađuje rangiranje u pretraživanju namijenjene su promoviranju sadržaja stvarnih ljudi, a ne farmama sadržaja koje optimiziraju sadržaj za tražilice, a to funkcionira u kombinaciji s drugim stvarima, poput poboljšanja rezultata za stranice s recenzijama proizvoda, ističe Sullivan.

Nema ništa loše u SEO-u, praksi optimiziranja web stranica kako bi bile bolje rangirane u tražilicama. "To nam pomaže nam pronaći i razumjeti relevantan sadržaj. SEO nije neka posebna metoda za pojavljivanje u najboljim rezultatima. Ključna stvar je ovaj savjet - stvarajte koristan sadržaj za ljude, a ne za tražilice", kaže Sullivan.

Koliki je problem spam?

Riječ je o problemu od 40 milijardi dnevno. To je broj stranica neželjenog i zlonamjernog sadržaja koje Google pretraživanje otkriva svaki dan. Sullivan kaže da Google kontinuiranim naporima filtrira oko 99 posto toga, ali količina zlonamjernog i neželjenog sadržaja stalno raste.

Google koristi sustav za sprječavanje spama temeljen na umjetnoj inteligenciji pod nazivom SpamBrain, za koji Sullivan kaže da je doveo do identificiranja šest puta više web stranica sa spamom u 2021. nego prethodne godine.

Treba li se brinuti zbog zlonamjernog softvera u Google Adsu i rezultatima pretrage?

Ove godine bilo je nekoliko poznatih incidenata sa zlonamjernim softverom koji se uvukao u oglase tražilice, uključujući posljednji, koji je uključivao oglas za Gimp.org. Googleov neuspjeh da ograniči neke vrste obmanjujućih oglasa, uključujući neke za informacijske centre protiv pobačaja i oglase za lažne usluge koje navodno nudi vlada, izazvao je kritike.

Kao i s neželjenim sadržajem i pretraživanjem, Google Ads je u stalnoj borbi da se riješi zlonamjernog softvera i prevaranata. Povjerenica za Google Ads, Ginny Marvin, kaže da se Google Ads uključuje u to provjerom identiteta oglašivača i identificiranjem koordinirane aktivnosti između računa pomoću signala u mreži. Kaže da njihovi napori uključuju automatizirane sustave, kao i ljudske recenzente koji pokušavaju nadzirati zloporabu u više od 180 zemalja. To je veliki zadatak.

"Kako bismo pružili osjećaj razmjera naših napora u provedbi u 2021. godine, reći ću da smo uklonili više od 3.4 milijarde oglasa, ograničili više od 5.7 milijardi oglasa i obustavili više od .,6 milijardi računa oglašivača", kaže Marvin.

Ali ni to nije savršeno. Marvin kaže da pomaže razumjeti gdje se i kada oglasi zapravo pojavljuju u rezultatima pretraživanja. Korisnici koji sumnjaju u neki oglas mogu prvo kliknuti na tri točkice pored oglasa i odabrati "O ovom oglasu", što uključuje podatke o oglašivaču i zašto im je prikazan oglas. Stranice oglašivača prikazuju ostale oglase koje je oglašivač prikazao u zadnjih 30 dana. Ako se radi o nečemu štetnom, korisnici mogu prijaviti dotični oglas. A Googleov nedavno pokrenuti My Ads Center korisnicima daje veću kontrolu nad vrstama oglasa koje vide. Možete blokirati osjetljive oglase i prilagoditi vrste oglašavanja koje će se prikazivati.

Neki kažu da to nije dovoljno dobro. Katie Paul, direktorica neprofitne organizacije Tech Transparency Project, kaže da je Google godinama upozoravan na te probleme i da nije poduzeo ništa posebno kako bi iskorijenio malware i dezinformacije. "Više puta smo isticali da postoji štetan sadržaj ili nedostaci u materijalu koji se pojavljuje u Googleovim reklamama u pretraživanju. Čini se da se Google zapravo nije pozabavio tim problemom", kaže Paul.

Je li maloprodaja na Google Shoppingu legitimna?

Ako već probijate svoj popis za blagdansku kupnju, možda ste povremeno uočili ponude u rezultatima Google Shoppinga koje se čine previše dobrima da bi bile istinite. Na primjer, kupnja određene tražene videokartice mogla bi dati hrpu rezultata koji su usklađeni cijenom i jedan ili dva s web stranice za koju nikada niste čuli, a cijena je toliko snižena da se čini sumnjivom.

To je izazov za Google, ističe Matt Madrigal, potpredsjednik odjela za trgovinu: "Uvijek se prilagođavamo kako bismo uklonili prevarante s naših platformi i to je područje na koje smo jako usredotočeni dok povećavamo broj trgovaca i proizvoda navedenih na Googleu."

Madrigal kaže da trgovci podliježu pravilima koja izričito zabranjuju lažno predstavljanje i krivotvorenu robu. Kao i kod pretraživanja i oglasa, automatizacija i ljudski pregled uključeni su u provjeru ovih dobavljača. No Madrigal kaže da se Google Shopping također oslanja na povratne informacije korisnika kako bi identificirao prodavače za koje se sumnja da varaju. Google nema izravan način za prijavu prodavača na njihovim stranicama, ali ima opću stranicu za podršku sa Shopping s virtualnim agentom gdje korisnici mogu prijaviti probleme.

Kao i s Google Adsom, Paul kaže da je ovaj trend traženja od korisnika da nadziru sustav zabrinjavajući kada tvrtka ima resurse da zaposli više moderatora sadržaja i stručnjaka.

"Odgovor je uvijek isti. I Facebook i Google govore nam da prijavimo sve informacije, ali to znači da ove kompanije vrijedne više milijardi dolara prebacuju na korisnike teret čišćenja vlastite platforme za pretraživanje, što je njihov primarni mehanizam za zaradu", kaže Paul.