Predsjedavajući parlamenta Republike Albanije Ilir Meta, u intervjuu za njemačke dnevne novine "Berliner Morgenpost", izjavio je da trenutna migrantska kriza pogađa cijelu Europu i da je stoga potrebno panevropsko rješenje i efikasna koordinacija, javlja Albanska novinska agencija (ATA).

Albanija je spremna da doprinese onoliko koliko je to u njenoj moći.

''Svaka država ima pravo da štiti svoje granice i na osnovu svojih procjena da donosi odluke o prijemu azilanata ili da dozvoli prolaz ekonomskih migranata preko svoje teritorije. Međutim, svaka država je dužna osigurati humanitarnu pomoć ljudima u nevolji'', rekao je Meta.

Albanija je veoma svjesna kroz šta izbjeglice prolaze zbog vlastitog iskustva nakon 90-tih godina prošlog stoljeća, ali i balkanske krize. Više od milijun Albanaca napustilo je svoju zemlju u potrazi za boljim životom u europskim zemljama.

Meta ističe da je Albanija, tokom rata na Kosovu, pružila utočište ogromnom broju prognanih.

Međutim, ističe, u današnje vrijeme nacionalistički stavovi dobijaju podršku i utiču na migracijske politike na štetu izbjeglica. Oni su prisiljeni napustiti svoje zemlje zbog užasnih okolnosti i ne bi smjeli biti stigmatizirani u Europi, navodi.

Prošle godine, više od milijun izbjeglica raseljenih iz zemalja zahvaćenih sukobima i ratnim djelovanjima došlo je u Europsku uniju preko Grčke. Činjenica je da je taj broj premašuje kapacitete i resurse zemalja duž tranzitnog koridora, a pogotovo resurse zemalja koje i nisu članice EU.

''Trebamo biti svjesni da sve dok koridor preko Balkana bude zatvoren, izbjeglice i migranti će tražiti druge načine da dođu do središnje Europe, kao što su putevi koji vode preko Albanije, Jadranskog mora, pa do talijanske obale. Oni su sve bliže našim granicama. Kao europska zemlja, Albanija će preuzeti odgovornost koju ima prema svojim građanima kao i prema EU i pružit će pomoć svima onima kojima je ona prijeko potrebna - rekao je Meta za "Berliner Morgenpost".