Završetkom radova na fasadi kompletirana je rekonstrukcija prihvatnog centra Borići u Bihaću. Ova faza radova je vrijedna oko 200 tisuća maraka, a sredstva je osigurala Europska unija. Sadašnji prihvatni centar za migrante, objekt koji je nekad bio đački dom, nakon odlaska trenutnih korisnika ostat će na raspolaganju gradu Bihaću.

Zamjenik direktora Službe za poslove sa strancima Mirsad Buzar kaže da su sada Borići kao privremeni prihvatni centar završeni.

"To je bio prvi prihvatni centar na području USŽ-a. Bio je razrušen, oštećen i jednim ulaganjem u ovaj objekt smo došli do faze da je danas konačno završen i ovaj vanjski dio koji se odnosi na završetak fasade. Ovaj objekt će, kada prestane biti potreban za migrante, biti vraćen gradu Bihaću."

Ističe da je tisuće ljudi boravilo u ovom Privremenom prihvatnom centru.

"Trenutno u BiH djeluju četiri privremena prihvatna centra. Ministarstvo sigurnosti BiH je zatvorilo i kamp Miral u Velikoj Kladuši, kamp Sedru na području USŽ-a, tako da trenutno djeluju dva kampa na području USŽ-a i dva kampa na području Županije Sarajevo. Više nema privatnih objekata za koje se plaćaju rente za smještaj migranata. U sva četiri prihvatna centra boravi oko 1.900 migranata. Imamo veoma mali broj migranata koji se nalaze izvan prihvatnih centara", prenosi federalna.ba.

Naglašava da migranti sve manje biraju tranzitnu rutu preko BiH.

Dnevnik.ba