Hrvatski borbeni zrakoplovi MiG-21 presreli su civilni zrakoplov koji je danas, između 11 i 12 sati, ušao u hrvatski zračni prostor na jugu zemlje, izvijestio je MORH.

Dežurni borbeni dvojac Hrvatskog ratnog zrakoplovstva presreo je putnički zrakoplov Beechcraft 35-B33 američke registracije, koji je poletio iz Grčke prema Sloveniji, a s kojim kontrola leta nije mogla uspostaviti radio vezu.

Zapovijed za presretanje izdalo je nadležno NATO zapovjedništvo smješteno u Torrejonu u Španjolskoj – CAOC (Combined Air Operations Centre). ''Nakon vizualne potvrde pilota o kojem se zrakoplovu radi dežurni borbeni dvojac vratio se u matičnu bazu u Zagrebu'', priopćio je MORH.

Ministarstvo navodi da je uspostavljena veza s civilnim zrakoplovom. ''Utvrđeno je da je došlo do otkaza avionike te je zrakoplov nastavio letjeti sukladno planu leta do slijetanja u Sloveniju'', izvijestili su.

''Presretanje je izvršeno prema svim NATO pravilima i procedurama za takav postupak. Uspješna provedba ove zadaće demonstrirala je brzi prijenos podataka i zapovijedi između operativnih središta zemalja NATO članica i brzu reakciju dežurnog borbenog dvojca iz sastava HRZ-a'', poručio je MORH te zaključio:

''Time je još jednom potvrđena deklarirana sposobnost našeg sustava za nadzor i zaštitu zračnog prostora kao i sve prednosti sudjelovanja u integriranom sustavu zračne obrane NATO-a'', piše Telegram.hr.