Toliko sam godina strpljiva. Uvjerena sam da će kad tad doći do povratka Rudijevog MIG-a u Hrvatsku gdje i pripada i za koji je naš narod izdvajao novac, komentirala je u subotu Ljerka Perešin. 

Turistička zajednica austrijskog okruga Spielberg, gdje je uz zrakoplovnu bazu austrijskih Oružanih snaga smješten i Vojno-zrakoplovni muzej na Facebooku je objavila:

- Tko želi uživo vidjeti MIG-21 kojim je 1991. godine dezertirao jedan jugoslavenski vojnik, može to napraviti do kraja sljedećeg tjedna. Zrakoplov se poslije toga vraća u Hrvatsku - prenosi portal Obris.org. 

Pilot Rudolf Perešin svojim je borbenim avionom MIG-21 prebjegao iz redova JNA 25. listopada 1991. godine. Sletio je u Klagenfurt. Brzo se vratio u Hrvatsku no njegov MIG zaplijenili su predstavnici austrijskih vlasti.

Povrat ove letjelice tražile su i Srbija i Hrvatska, te je njezina sudbina dugo bila neizvjesna. Rudolf Perešin poginuo je drugog dana vojne operacije Bljesak na području Nove Gradiške, a 2. svibnja obilježit će se 24. obljetnica njegove pogibije, prenosi 24sata.hr.