Microsoft je jučer priopćio da je grupa pod pokroviteljstvom ruske države hakirala njegove korporativne sustave 12. siječnja i ukrala neke e-poruke i dokumente s računa njegovih zaposlenika. Ruska grupa uspjela je pristupiti "vrlo malom postotku" Microsoftovih korporativnih računa e-pošte, uključujući članove višeg rukovodstva i zaposlenike u kibersigurnosti, pravnim i drugim funkcijama, priopćila je tvrtka.

Microsoftov tim za istraživanje prijetnji rutinski istražuje hakere iz nacionalnih država kao što je ruski Midnight Blizzard, za koji kažu da je povezan s provalom. Ruska hakerska skupina poznata u industriji kibernetičke sigurnosti kao Nobelium, ili Midnight Blizzard, upotrijebila je "napad raspršivanjem lozinki" počevši od studenog 2023. za probijanje Microsoftove platforme, objavila je tvrtka u blogu.

"Blokirali smo im pristup"

Hakeri koriste ovu tehniku za infiltraciju u sustave tvrtke koristeći istu lozinku na više računa. Rusko veleposlanstvo u Washingtonu i ministarstvo vanjskih poslova nisu odmah odgovorili na zahtjev za komentar. Microsoft je rekao da je istražio incident i prekinuo zlonamjernu aktivnost, blokirajući pristup aktera prijetnje svojim sustavima.

"Ovaj napad ističe kontinuirani rizik za sve organizacije od aktera prijetnji na nacionalnoj državi s dobrim resursima kao što je Midnight Blizzard", rekla je tvrtka. Dodala je da napad nije rezultat ranjivosti u njezinim proizvodima ili uslugama. "Do danas nema dokaza da je akter prijetnje imao bilo kakav pristup korisničkim okruženjima, proizvodnim sustavima, izvornom kodu ili AI sustavima", priopćila je kompanija.

Američke javne tvrtke moraju odmah objaviti kibernetičke incidente

Microsoftovo otkrivanje uslijedilo je nakon novog regulatornog zahtjeva koji je u prosincu implementirala američka Komisija za vrijednosne papire i burzu (SEC) koji nalaže tvrtkama u javnom vlasništvu da odmah objave kibernetičke incidente.

Pogođene tvrtke moraju podnijeti izvješće o učinku hakiranja u roku od četiri radna dana od otkrivanja incidenta, otkrivajući vrijeme, opseg i prirodu kršenja. Midnight Blizzard je također poznat kao APT29 ili Cozy Bear među istraživačima kibernetičke sigurnosti i povezan je s ruskom špijunskom agencijom SVR, prema američkim dužnosnicima.

Hakerska skupina najpoznatija je po svojim upadima u Nacionalni odbor Demokratske stranke 2016.