Sve veći broj manjih kompanija usvaja koncept četverodnevnog radnog tjedna, a najnoviji rezultati testiranja te ideje u Microsoftu (MSFT) sugeriraju da bi ona mogla funkcionirati i za veće tvrtke.

Microsoft je ljetos u Japanu predstavio projekt pod nazivom “Izazov radnog života“, tijekom kojeg je u toj zemlji svakoga petka u kolovozu zatvorio svoje urede i dao svim zaposlenicima dodatni slobodni dan u tjednu.

Produktivnost skočila

Rezultati su bili iznimno ohrabrujući. Naime, iako je količina vremena provedenog na poslu drastično smanjena, produktivnost je porasla za gotovo 40% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, piše CNN.

Osim što su smanjili radne dane, menadžeri su u tom periodu apelirali na zaposlenike da skrate vrijeme koje provode na sastancima, predložili su da oni traju najviše pola sata, i da manje odgovaranju na elektroničku poštu.

Dodatno, tvrtka je u tom periodu uštedjela na drugim resursima, poput električne energije.

Karoshi – smrt od prekomjernog rada

Microsoft planira pri kraju ove godine izvesti još jedan takav eksperiment u Japanu. Planira tražiti od zaposlenika da smisle nove mjere za poboljšanje ravnoteže između radnog života i učinkovitosti, prenosi Index.

Inicijativa ove kompanije dolazi u vrijeme kada se Japan se već dugo bori s tmurnom, a u nekim slučajevima i kobnom, kulturom prekomjernog rada. Problem je tako ozbiljan, da u zemlji postoji za njega i naziv – karoshi; koji zapravo znači smrt od prekomjernog rada, bolesti izazvanih stresom ili teške depresije.