"Budite svjesni da se mogu pojaviti oluje s grmljavinom. Budite posebno pažljivi u izloženim područjima, kao što su planine, šume i otvoreni tereni. Smetnje u vanjskim aktivnostima su moguće", priopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog saveza za regiju Mostar.

Kako ističu, moguća grmljavina očekuje se u utorak od 12:00 do 20:00 sati.

Isto upozorenje izdano je za regiju Sarajevo, regiju Livno, regiju Tuzla, dok se u regiji Banja Luka očekuju udari vjetra od 40 km do 50 km/h.

"Budite svjesni krhotina koje nosi vjetar. Lokalne smetnje u aktivnostima na otvorenom su moguće uslijed krhotina koje nosi vjetar", stoji u upozorenju za regiju Banja Luke.

Upozorenje je izdano i za regiju Foče, ali od 00:00 do 23:59 sati, za regiju Prijedor od 12:00 do 18:00 sati, kao i regiju Trebinje od 14:00 do 23:59 sati te regiju Višegrad.

Podsjetimo, grmljavinsko nevrijeme praćeno tučom 'poharalo' je u ponedjeljak u poslijepodnevnim satima područje Bugojna i Novog Grada.

Načelnik općine Novi Grad Miroslav Drljača izjavio je da je mještanima naselja Ravnice hitno potrebna pomoć u sanaciji štete koju je prouzrokovalo nevrijeme.

Drljača je najavio da će u utorak biti formirana dva povjerenstva - jedan za popis štete na objektima, a drugi za popis štete u poljoprivredi.

"Poljoprivredne kulture su uništene, mještani Ravnica su ostali bez tog dijela prihoda. Potrudit ćemo se da se u kratkom periodu nadoknadi bar dio štete kako bi mogli parcele privesti proizvodnji", rekao je Drljača novinarima.

On je dodao da je potrebno sanirati i štetu na velikom broju objekata, što mještani i ova lokalna zajednica ne mogu uraditi bez pomoći, prenose Nezavisne.