Posljednjih nekoliko dana u većem dijelu Bosne i Hercegovine vladale su paklene vrućine, a temperature su išle i do 42 stupnja na jugu.

Rano jutros kiša je u više navrata padala u Sarajevu. Došlo je i do blagog zahlađenja, pa je tako temperatura oko deset sati iznosila oko 22 stupnja.

O vremenskim (ne)prilikama govorio je i istaknuti meteorolog Marko Čubrilo, koji navodi da je moguće da više neće biti 'paklenih vrućina'.

Čubrilo se oglasio na Facebooku, a objavu prenosimo u cijelosti:

"U srijedu se sa premještanjem hladnog fronta očekuje promijenljivo oblačno i nestabilno uz pojavu kiše i gmljavinskih pljuskova. Na sjeveru poslije podne smanjenje oblačnosti, dok bi se hladan front na jugu i jugoistoku osjetio tek krajem dana i tamo bi uz osjetno više maksimume još moglo biti uslova i za vremenske nepogode.

Vjetar umjeren, povremeno i pojačan sjeverozapadni, samo još na jugu prije podne jugozapadni. Dnevni maksimum od samo oko +17 nad sjevernim i dijelom središnjih oblasti pa do oko +33 na jugu regije gdje će poslije podne jače osvježiti.

Zatim do nedjelje suho. U početku relativno svježe, posebno noću kada će se minimumi kretati od +8 do +16 stupnjeva Celzijevih, dok bi ponegdje po kotlinama BiH, Crne Gore i Srbije mogli pasti na samo oko +4 stupnja Celzijeva. Od petka dnevni maksimum u postepenom porastu i krajem nedejlje bi se trebao kretati od +26 do +31 stupnja Celzijeva.

Početkom sljedeće nedelje (oko 02. kolovoza) moguće je nešto izraženije pogoršanje uz kišu, pljuskove i osvježenje, dok bi novo osvježenje moglo uslijediti već oko 05. kolovoza.

Dakle od srijede nas ozbiljne ljetnje vrućine napuštaju i poslije osjetnog osvježenja maksimumi će se prvo kretati oko, a poslije 05. kolovoza možda i ispod prosjeka.

Sve to govori da pravih ljetnjih vrućina u narednih desetak dana neće biti i lako se može dogoditi da smo sa velikim vrućinama za ovo ljeto i završili.

Usporedo sa zahlađenejm, kako pri tlu tako i u višim slojevima atmosfere CAPE vrijednosti brzo padaju, tako da će se preduslovi za jake olujne procese u atmosferi sutra brzo izgubiti i samo bi još na jugu gde veći dio dana bude topao moglo biti lokalnih nepogoda", navodi se u objavi.