Tlak zraka na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS) posve je normaliziran, objavila je danas ruska svemirska agencija nakon incidenta koji je najvjerojatnije uzrokovao udar meteorita.

Atmosferski tlak je u "predviđenim parametrima", objavio je Roscosmos u priopćenju. "Ništa ne prijeti sigurnosti ili zdravlju naše posade."

Vjeruje se da je malenu pukotinu na ruskom dijelu ISS-a uzrokovao "mikrometeorit", rekao je direktor Roscosmosa Dmitrij Rogozin.

Rupu iz koje je curio kisik zatvorio je kozmonaut Sergej Prokopjev, dodala je NASA, uz pomoć drugih astronauta Roscosmosa i NASA-e te tima za kontrolu leta na Zemlji.

Alarm se u Houstonu i u Moskvi oglasio još u srijedu i upozorio na pad tlaka. Ali šestorica astronauta upozoreni su da postaja gubi kisik tek sljedeće jutro, javlja Daily Express.
 


Prvo su začepili rupu prstom pa selotejpom pa vatom

Ipak, kako javlja NASA, ISS je i dalje imao dovoljno kisika za posadu, ali da rupa nije bila zakrpana, postaja bi ostala bez zraka

Rupa je bila manja od 2 mm u promjeru - manja od veličine nokta na malom prstu. Astronauti su je pronašli nakon pretrage dviju ruskih svemirskih letjelica Sojuz koje su usidrene kao moduli na svemirskoj stanici, i to na gornjoj sekciji jednog od njih.

Kako je kontrolor posade na Zemlji rekao za vrijeme prijenosa uživo, njemački astronaut Alexander Gerst je rupu prvo začepio prstom. "Alex trenutno ima prst na toj rupi, ali mislim da to nije najbolje rješenje za to", rekao je u šali kontrolor.

Nakon toga su preko nje zalijepili selotejp otporan na toplinu, a na kraju ju je Prokopjev zakrpao ljepilom i gazom - no i to je samo privremeno rješenje.

Kontrola misije sada pozorno prati svemirsku postaju za slučaj da dođe do novog curenja zraka. "Svi sustavi postaje su stabilni i posada se planira vratiti na svoj redoviti raspored u petak", rekli su iz NASA-e.

Kako bi kompenzirali pad tlaka, kontrolori misije u Moskvi povećali su atmosferu ISS-a koristeći kisik s teretnog svemirskog broda koji je bio pristao na ISS, kažu u NASA-i.