U Bosni i Hercegovini jutros je vedro.

Temperature zraka u 08.00 sati: Bjelašnica 17, Grude i Ivan-sedlo 18, Bugojno i Drvar 19, Bihać i  Jajce 20, Sanski Most i Sarajevo 21, Livno i Zenica 22, Široki Brijeg i Stolac 23, Tuzla 24, Mostar 25 i  Gradačac 26 stupnjeva.

Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 944 hPa, za 2 hPa je viši od normalnog i lagano raste.

U BiH danas će prevladavati sunčano vrijeme. Vjetar slab, na sjeveru i istoku BiH sjeveroistočni, a u ostatku BiH jugozapadni. Dnevna temperatura kretat će se od 33 do 39 stupnjeva.

U Sarajevu će biti sunčano. Dnevna temperatura iznosit će oko 36 stupnjeva, priopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Na području cijele BiH na snazi upozorenje zbog veoma visoke dnevne temperature zraka te vrlo visoke vrijednosti UV indeksa.

Ovaj meteoalarm je na snazi od 21. do 25. lipnja u periodu od 12 do 17 sati. Kako je navedeno iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda, očekivane maksimalne vrijednosti dnevnih temperatura zraka kretat će se između 34 i 39 °C.

- Za četvrtak meteoalarm se zacrvenio za Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku, što je posljednji nivo upozorenja na skali koja pokazuje da se radi o izuzetno rijetkom događaju do te mjere da je čak i opasan po život stanovništva, a on je na snazi za regije Mostar, Tuzla, Sarajevo i Bihać. Poštujte preporuke nadležnih institucija i hidrometeoroloških službi (FHMZBiH i RHMZRS) koji upozoravaju na opasno vrijeme, naveo je na svojoj Facebook stranici Nedim Sladić, meteorolog Nove BH.

On je u nastavku objasnio što podrazumijevaju narančasto i crveno upozorenje.

Narančasto

Vrijeme je opasno. Neuobičajene vremenske prilike su prognozirane. Šteta i ljudske žrtve su moguće. Budite oprezni i redovno se informišite o očekivanim meteorološkim uvjetima. Budite svjesni rizika koji je neizbježan. Slijedite uputstva data od strane vaših državnih tijela.

Crveno

Vrijeme je izuzetno opasno. Iznimno intenzivan meteorološki događaj je prognoziran. Velika šteta i nezgode su moguće na velikom području i to u većini slučajeva s opasnošću po život. Često se informirajte o očekivanim meteorološkim uvjetima i rizicima. Slijedite naredbe i savjete date od strane vaših državnih tijela u bilo kojim uvjetima i budite spremni na izvanredne mjere.

I sutra se u našoj zemlji očekuje pretežno sunčano i vruće. Poslije podne su mogući lokalni grmljavinski pljuskovi u sjevernim i istočnim područjima Bosne. Vjetar umjerene jačine južnog i jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 17 i 24°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 34 i 40°C.

U petak će prevladavati sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. U drugom dijelu dana u Bosni su mogući jači lokalni pljuskovi sa grmljavinom. Vjetar slab do umjerene jačine južnog i jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 17 i 22°C, na jugu zemlje do 25°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 33 i 38°C, navode iz FHMZ-a.

U subotu 26.6.2021., u Hercegovini pretežno vedro, a u Bosni sunčano uz umjerenu oblačnost. Poslije podne u centralnim i istočnim područjima Bosne su mogući lokalni pljuskovi. Jutarnja temperatura od 16 do 21, na jugu do 25, a dnevna od 26 do 31, na jugu od 30 do 36 °C.

U nedjelju 27.6.2021., sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Jutarnja temperatura od 16 do 22, na jugu do 26, a dnevna od 29 do 34, na jugu do 36 °C.