Irsko regulatorno tijelo za zaštitu privatnosti danas je kaznilo Metu s 390 milijuna eura kazne zbog kršenja pravila privatnosti Facebooka i Instagrama, naredivši dvjema tvrtkama da provjere pravnu osnovu usluga oglašavanja na temelju osobnih podataka u Europskoj uniji.

Odluku o načinima na koje obje tvrtke društvenih mreža vode uslugu oglašavanja u prosincu je donijelo europsko tijelo za nadzor privatnosti.

Ona se odnosi na promjenu uvjeta pružanja te usluge na Facebooku i Instagramu iz 2018., nakon što su uvedena nova europska pravila o privatnosti. Meta se nakon toga pokušala osloniti na takozvanu „ugovornu“ pravnu osnovu za većinu svojih operacija procesuiranja podataka.

"Uskladite operacije u roku od tri mjeseca"

Meta se ranije oslanjala na pristanak korisnika na obradu njihovih osobnih podataka radi ciljanog oglašavanja, pa je vjerovala da time prihvaćaju i ažurirane uvjete nakon 2018. te da je takvo oglašavanje zakonito.

Irski povjerenik za privatnost podataka (DPC), vodeći regulator privatnosti za mnoge od najvećih svjetskih tehnoloških kompanija unutar EU, uputio je Metu da svoje operacije obrade podataka uskladi u roku od tri mjeseca.

Ukupno je Meti izrečeno oko 1.3 milijardi eura kazne, a vodi se još 11 provjera, prenosi Reuters.