Uprava carina Srbije priopćila je jučer da su poduzete sve mjere da tovar zamrznutog mesa iz 1982. godine, koji je stigao u luku Bar, ne dođe na tržište Srbije. Iz Uprave za neizravno oporezivanje BiH kazali su za Klix.ba da još uvijek nemaju nikakvu informaciju o tome je li kakvo upozorenje stiglo BiH.

"Svim carinarnicama je naloženo da poduzmu mjere pojačane kontrole, robnog i putničkog prometa s posebnim akcentom na granične i pogranične prijelaze prema Crnoj Gori, Makedoniji, BiH, kao i na administrativnim prelazima prema Kosovu", navodi se u priopćenju Uprava carina Srbije.

Iz Uprave carina ističu da na graničnim prijelazima nije moguć prolazak tovara živog ili zamrznutog mesa ukoliko ga ne prati propisana isprava koju izdaje granična veterinarska inspekcija.

"Ukoliko se radi o pokušaju krijumčarenja, pa tovar bez dokumentacije prelazi preko alternativnih prijelaza, potencijalni krijumčari će se suočiti sa mobilnim timovima Odjeljenja za suzbijanje krijumčarenja koji provode takozvane "dubinske kontrole", navodi se u priopćenju .

Iz Uprava carina Srbije ističu da će, kao i do sada, učiniti sve da se spriječi bilo kakav pokušaj ugrožavanja sigurnosti i zdravlja građana.

Ovim povodom kontaktirali smo i Upravu za indirektno oporezivanje BiH koja je zadužena za carine iz koje su nam kazali kako do njih nije došla nikakva informacija u toku dana.

Ističu da će detaljnije informacije o tome da li je stiglo ikakvo upozorenje imati u toku sutrašnjeg dana.

Klix.ba/Tomislavcity